Onthulling Moluks herinneringsmonument  Essenhof DordrechtDORDRECHT – Op de gemeentelijke begraafplaats Essenhof is een herinneringsmonument onthuld. Tugu Maluku, ofwel Moluks monument, is een gebaar van de gemeente aan de Molukse gemeenschap in Dordrecht.

 

 

 

 

Met name vanwege het leed en verdriet van de eerste generatie Molukkers die in 1951 naar Nederland voor een ‘tijdelijk verblijf’ zijn verscheept, maar daarna door politieke omstandigheden niet terug konden gaan naar de Molukken. Het bijzondere monument is gemaakt door de Dordtse kunstenaar Nico Parlevliet, in nauw overleg met de Molukse gemeenschap van Dordrecht. Het monument doet dit recht aan de cultuur, symboliek en geschiedenis van de Molukkers. Parlevliet heeft een keramische schaal ontworpen die geplaatst is op een ruwe natuursteen. Op de rand aan de binnenkant van de schaal is tweetalig de tekst ‘atas gelombang sedjarah’ gegraveerd: op de golven van de geschiedenis. Op de bodem zijn in reliëf de Molukse eilanden te zien in een azuurblauwe zee.

Achtergrond
Op woensdagavond 21 maart 1951, dit jaar dus 72 jaar geleden, meerde de Kota Inten af aan de Lloydpier in de Rotterdamse haven. Aan boord van het schip waren ongeveer 900 Molukkers. In totaal reisden in de eerste helft van 1951 ongeveer 12.500 Molukkers, toen nog Ambonezen genoemd, met twaalf grote scheepstransporten vanaf Java naar Nederland. Hun komst markeert het begin van de Molukse gemeenschap in Nederland. Het zijn vooral 4.000 militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen. De belofte van een ‘tijdelijk verblijf’ is nooit ingelost. Het door de regering gedwongen vertrek en het ontslag uit het leger bij aankomst in Nederland is nog steeds te voelen. Ook de vierde en vijfde generatie voelen het leed en verdriet nog steeds. De Molukse gemeenschap is inmiddels uitgegroeid tot ruim 70.000 mensen, verspreid over meer dan zestig plaatsen in heel Nederland.

 

Bron: Dordt Centraal