Zoeken
Brandweer oefent in Wijnhaven Taankade DordrechtDORDRECHT – In de Veiligheidsregio ZHZ is de brandweer in Dordrecht de enige met een duikteam. Vorig jaar werd het 150 keer opgeroepen voor ‘incidenten op of rond ’t water’ in Zuid-Holland Zuid. Het team is op zoek naar versterking.

 

 

 

 

“Een dankbare taak, waarin je van levensreddend belang kan zijn”, zegt woordvoerder Gerben van den Boom over de vacatures. Een taak waarvoor het team twee keer per week oefent. In het zwembad, maar ook buiten. Zo vond maandag een oefening plaats in de Wijnhaven, waar een ‘drenkeling’ met succes aan wal werd gebracht.

Bij oproepen gaat een duikeenheid ter plaatse die bestaat uit twee duikers, een leidinggevende en een chauffeur/ondersteuner, vertelt woordvoerder Van den Boom. “We werken met drie ploegen afwisselend in 24-uursdiensten, van acht uur ’s morgens tot de volgende ochtend acht uur. Dan ben je 48 uur vrij en begint je volgende 24-uursdienst. Iedere ploeg bestaat uit zes personen, waarvan driekwart ook ingezet kan worden voor duikoproepen.”

De meldingen waarop het duikteam afgaat, zijn ‘persoon te water’, ‘auto te water’ en ‘dier te water’. “Of bijvoorbeeld bij een aanvaring op de rivier. Daarbij werken we nauw samen met de KNRM. Zij zoeken boven water, wij eronder.” Soms is er sprake van loos alarm. De laatste tijd kwamen er nogal wat meldingen binnen van bijvoorbeeld een kinderfietsje dat werd aangetroffen aan de waterkant. “We nemen bij dat soort meldingen geen enkel risico. De ambulancedienst komt dan ook ter plaatse en de politie, die meehelpt met zoeken. Vaak is het loos alarm, iets waarop we natuurlijk ook hopen. Maar je kan er niet op gokken.”

 

Lees meer op : https://dordtcentraal.nl/actueel/duikteam-op-zoek-naar-versterking/