Twaalf nieuwe stolpersteine gelegd in DordrechtDORDRECHT – Het ‘project Stolpersteine’ nadert zijn voltooiing in Dordrecht. Met deze in de straat geplaatste ‘struikelsteentjes’ wordt een blijvende herinnering aan in de oorlog weggevoerde Dordtse Joden aangebracht.

 

 

 

Dit gebeurt bij de woningen waarin zij op dat moment verbleven. Zoals donderdag bij Voorstraat 35. Hier werden vijf struikelstenen geplaatst, elk voor één vermoord lid van de familie Meijer.

Later op de dag werden drie steentjes geplaatst voor de familie Monasch, verderop op de Voorstraat, bij nummer 149. En daarna aan eind van de Singel, nabij de Noordendijk. Op nummer 25 van de Singel metselden twee vaste medewerkers van de dienst Openbare Werken steentjes in de stoep voor Juda Joseph Vleeschhouwer en zijn vrouw Sophia de Jong. Ten slotte werden er ook nog twee enkele steentjes in de Lange Breestraat (op nummer 2) voor Hartog Kloot en op de Vest (bij nummer 172) voor Bernard van Dam geplaatst.

 

Ruim tweehonderd
In het voorjaar van 2023 volgen er nog twaalf. Dat zijn de allerlaatste. Dan heeft de werkgroep Stolpersteine Dordrecht alle vermoorde joodse Dordtenaren herdacht, in totaal meer dan tweehonderd in tien jaar tijd. Op www.stolpersteine-dordrecht.nl zijn de verhalen achter de namen op de steentjes te vinden.

Bron: Dordt Centraal