20182505-Vlootschouw-Dordt-in-Stoom-Dordrecht-TstolkDORDRECHT – Als je goed luistert, kun je ze in de verte al horen: de stoomfluiten van de authentieke schepen die opstomen voor het driedaagse evenement Dordt in Stoom op 20, 21 en 22 mei.

 

 

 

 

 

Liefhebbers van machines die op stoomdraaien, zijn weer driftig begonnen met het oppoetsen van het koperwerk. Secretaris van Stichting Dordt in Stoom, Erik Zindel is reuzeblij dat het tweejaarlijkse evenement op volle sterkte kan doorgaan. In 2020 ging het evenement niet door vanwege de pandemie; de laatste editie was in 2018.

Op vrijdag 20 mei lopen de stoomschepen vanuit heel het land en Europa met veel stoomfluitsignalen de havens van Dordrecht binnen. De grote stoommachines komen aan bij het Energiehuis en maken zich klaar voor de start van het evenement. De kades worden ingericht en de eerste machines worden hier opgesteld. Om 20.00 uur gaat het evenement echt van start met de Vlootschouw. Niet alleen de stoomboten presenteren zich dan. Ook nostalgische partyschepen verzamelen zich (vol geladen met gasten) op de rivier voor het Groothoofd, waar Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. Tussen de schepen en de kade trekt een grote hoeveelheid vaartuigen voorbij: van historische binnenvaartschepen tot hypermoderne vrachtschepen afkomstig uit onze maritieme regio en pleziervaartuigen in alle soorten en maten. Natuurlijk ontbreekt het showelement niet aan dit maritiem spektakel.

Bron: Dordt Centraal