18022022-Red-jonge-bomen-uit-Amstelwijck-Dordrecht-Stolkfotografie-001DORDRECHT – Op initiatief van de landelijke campagne Meer Bomen Nu werden vrijdag jonge boompjes en struiken ‘geoogst’ op de plek waar de nieuwe woonwijk Dordts Buiten komt. Voordat de eerste groenstrook wordt geruimd,

 

 

 

 

 

 

kunnen nog veel zaailingen gered worden en elders een tweede kans krijgen. De vrijwilligers konden wat boompjes en struiken mee naar huis nemen voor hun eigen tuin. De overige boompjes krijgen via Meer Bomen Nu een tweede kans in een achtertuin, voedselbos of op een boerenerf.

 

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne die met vrijwilligers overdadige of ongewenste zaailingen verplant van kansarme naar kansrijke plekken. Vorig jaar verplantte de campagne zo al 250.000 zaailingen die anders af zouden sterven door te weinig licht of versnipperd worden in de bosmaaier. In Amstelwijck Midden beginnen volgende week sloopwerkzaamheden. De campagne wil voor die tijd zo veel mogelijk boompjes nog een tweede kans geven. Vorige week hielp wethouder Marco Stam al bij het redden van zaailingen in het Wielwijkpark.

Oogstdagen
In Amstelwijck komt een nieuwe woonwijk van circa 800 woningen. Het project bestaat uit meerdere deelgebieden. Voor deelgebied Dordts Buiten willen de gemeente en projectontwikkelaars zo min mogelijk groen verloren laten gaan uit het bosplantsoen en schakelden Meer Bomen Nu in. Hier zal in de komende vier jaar in fases zoveel mogelijk boompjes geoogst en gered worden. Vrijdag was de eerste oogstdag in dit plangebied en hoopt de organisatie duizenden zaailingen te redden van de sloop.