Werkzaamheden getart Noordelijke Insteekhaven DordrechtDORDRECHT – Het dempen van de noordelijke insteekhaven bij de nieuwbouwwijk Stadswerven lag enige tijd stil vanwege de aanwezigheid van de rivierrombout, een beschermde libellesoort die larven afzet in zandige rivieroevers.

 

 

 

 

 

Nu er een ontheffing is verleend van de Wet Natuurbescherming kan het werk weer worden voortgezet. De haven waar in het verleden enige tijd de replica van de Ark van Noach lag, wordt dichtgegooid en gereedgemaakt voor woningbouw. De komende maanden wordt voor het dempen van de haven veel grond aangevoerd. Het merendeel zal per schip aangevoerd worden. Nadat het terrein op hoogte is gebracht blijft de grond een jaar liggen om deze te laten zetten. In de loop van 2023 wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor nieuwe woningen.

Onderzoek
Voor de rivierrombout wordt ondertussen een nieuw leefgebied aangelegd in de oevers langs de Beneden Merwede, meldt de gemeente. De aanwezigheid van de libelle in dit gebied werd aangetoond dankzij onderzoek dat Bureau Vertigo Research in opdracht van Stichting Het Wantij uitvoerde. De gemeente besloot begin 2020 op basis van het rapport dat dat opleverde een pas op de plaats te maken en de al gestarte werkzaamheden stil te leggen. Nu twee jaar later de ontheffing is verleend wordt het werk hervat.

Bron: Dordt Centraal