Zoeken
Beatrix bij onthulling standbeeld Willem van Oranje DordrechtDORDRECHT – Het was al aangekondigd, maar nu is het officieel. Prinses Beatrix opent dinsdag 26 oktober de Prins Clausbrug, meldt de gemeente. De nieuwe brug over het Wantij verbindt de nieuwe wijk Stadswerven met de historische binnenstad van Dordrecht.

 

 

 

 

De opening van de voetganger- en fietsbrug is voor publiek goed te volgen. Zowel vanaf de kant van de binnenstad als van Stadswerven is er goed zicht op de brug. Nadat Prinses Beatrix de brug rond 16.30 uur officieel heeft geopend, mag een groep fietsers vanaf Stadswerven als eerste over de brug. Vanaf 18.00 uur is de brug voor iedereen te gebruiken. 

Het technisch ontwerp is een architectonisch hoogstandje. Bijzonder is de bewegingsconstructie van de klep door middel van een contragewicht, dat in de mast van de brug is verwerkt. Door middel van twee grote hydraulische zuigers wordt te mast naar voren bewogen, waardoor die als contragewicht de klep omhoog doet gaan. Als het brugdek open gaat, staat 260 ton 57 meter rechtop in de lucht. Het bewegingsmechanisme van de brug is nog nooit eerder toegepast en dus uniek in de wereld te noemen. De brug is gebouwd door de aannemerscombinatie Dura Vermeer Hillebrand.

De brug, gelegen op het prachtige drie rivierenpunt, geeft ook de skyline van Dordrecht een nieuw gezicht. Op deze plek waar de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen op het drukst bevaren knooppunt van Europa, passeren jaarlijks 150.000 schepen.

Bron: Dordt Centraal