Onthulling straatnaam en informatiebord Aart Alblaspad De Staart DordrechtDORDRECHT – De Dordtse verzetsstrijder Aart Alblas was al vernoemd met een brug op de Staart, maar nu is ook het fiets/voetpad langs het Wantij naar hem vernoemd. Loco-burgemeester Rik van der Linden onthulde dinsdag met familieleden van Alblas het straatnaambord en een informatiepaneel, aan de Wantij, achter de Beekmanstraat.

 

 

 

 

Aart Alblas (1918-1944) verrichtte belangrijk verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name in de informatievoorziening richting de Britse geheime dienst. Letterlijk met gevaar voor eigen leven. Hij werd in juli 1942 opgepakt door de Gestapo en ruim twee jaar later gefusilleerd in concentratiekamp Mauthausen.

Postuum kreeg Alblas onder meer de Militaire Willemsorde en het Oorlogsherinnerings- en  Verzetsherdenkingskruis. In de succesvolle musical Soldaat van Oranje wordt zijn rol in het verzet herdacht als de marconist van de Erik Hazelhoff-Roelfzema. In Dordrecht herinnerde sinds 2004 de fietsbrug langs de N3 over het Wantijkil (Generaal S.H. Spoorpad) aan de verzetsheld. Na jarenlang lobbywerk vanuit de Wilhelminakerk, waarvan Alblas lid was, is nu ook het straatnaambordje met Aart Alblaspad.

Bron: Dordt Centraal