392A9079_AYA vpkDORDRECHT – Patiënten tussen de 18 en 39 jaar met een vorm van kanker kunnen in het Albert Schweitzer ziekenhuis voortaan een beroep doen op extra ondersteuning die optimaal past bij hun levensfase. (Foto: Frederike Roozen) 

 

 

 

Het ziekenhuis heeft zich daarvoor aangesloten bij het nationaal ‘AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk’. AYA is de afkorting van adolescents & young adults, oftewel jongeren en jongvolwassenen. Het idee achter deze specifieke begeleiding, naast de reguliere medische behandeling, is dat jongeren een minderheid vormen in de groep patiënten met kanker. Daardoor was er niet altijd genoeg oog voor hun leeftijdsspecifieke omstandigheden op het gebied van onder meer studie, school, relatie, huishouden of gezin. Ze zijn in de bloei van hun leven en de diagnose kanker heeft daardoor extra impact. Binnen het landelijke AYA-netwerk worden zorgverleners geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en wordt expertise gedeeld om patiënten op deze vlakken beter tegemoet te komen vanuit de vraag: wie ben jij en wat heb je nodig? 

 

Wie als jongere of jongvolwassene zelf met kanker te maken krijgt, kan meer over de AYA-zorg lezen op https://www.asz.nl/specialismen/oncologie/aya-zorg/. Het AYA-team van het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt samen met het Erasmus MC, waar de AYA’s met complexere problematiek terechtkunnen. Het landelijke AYA-netwerk is opgebouwd uit zes regio’s rondom een universitair ziekenhuis of gespecialiseerd kankerziekenhuis. De extra steun is dus altijd dichtbij. Het zorgnetwerk groeit doordat steeds meer ziekenhuizen zich aansluiten. Meer informatie over het netwerk is te vinden op www.ayazorgnetwerk.nl.