Zoeken
Luchtfoto's Dupont Chemours DordrechtDORDRECHT – Het RIVM adviseert geen groente en fruit uit moestuinen meer te eten, die binnen een straal van 1 kilometer van de fabrieksschoorstenen van Chemours zijn gelegen. Sinds 2018 gold het advies dit met mate te doen, maar dat advies is nu aangepast. Reden is dat de Europese gezondheidskundige grenswaarden voor PFAS in voedsel strenger zijn geworden.

 

 

 

GenX en PFOA, dat wordt uitgestoten door Chemours/DuPont, zijn ook PFAS-stoffen. Voor moestuinen verder weg dan 1 km van Chemours kan het RIVM nog geen nieuw advies geven. Daarvoor is nieuw gewasonderzoek nodig. Tot die tijd adviseert de GGD uit voorzorg om in het onderzochte gebied op 1-4 kilometer van de fabriek, het eten uit eigen tuin te matigen; dat wil zeggen niet te vaak en niet te veel.

Lees meer op : https://dordtcentraal.nl/actueel/advies-rivm-niet-eten-uit-tuinen-dichtbij-chemours/