Vrije Tuinder kan naar Schenkeldijk DordrechtDORDRECHT – Volkstuinvereniging De Vrije Tuinder kan verhuizen naar een terrein aan de oostkant van sportpark Schenkeldijk. Het bestuur van de vereniging en de gemeente hebben hierover overeenstemming bereikt.

 

 

 

 

Het is de bedoeling dat de Vrije Tuinder eind 2020 verhuist. Op het terrein is plaats voor 60 volkstuinen. Er komt een verenigingsgebouw met veel aandacht voor duurzaam bouwen en de natuurlijke omgeving. De Vrije Tuinder is nu nog gevestigd aan de Reeweg-Zuid, direct naast het Wielwijkpark. De gemeente wil op dit terrein 20 villa’s laten bouwen. Aanvankelijk was het idee dat de Vrije Tuinder zou verkassen naar een terrein in de buurt, aan de Domela Nieuwenhuisweg. Dit bleek echter te duur: de gemeente zou meer moeten bijdragen dan de €260.000 die ervoor was uitgetrokken. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad in oktober vorig jaar in met de huuropzegging, zonder dat er een ander terrein was gevonden. Het geld zou nog wel voor initiatieven van De Vrije Tuinder beschikbaar blijven.

Nieuwe leden
Het bestuur van de vereniging en de gemeente hebben de afgelopen maanden intensief gekeken naar andere terreinen. Uiteindelijk bleek de akker direct ten oosten van sportpark Schenkeldijk bij vereniging en gemeente favoriet. ,,Dit is voor ons een mooie kans”, zegt voorzitter Gijs Zevenhoven van De Vrije Tuinder. ,,We zijn de afgelopen jaren, ook door de onzekere toekomst, wat leden kwijtgeraakt. Nu hebben we juist weer ruimte voor nieuwe leden. Op een mooie plek, die goed bereikbaar is.”

Groene long
Wethouder Marco Stam is blij dat het toch gelukt is voor De Vrije Tuinder een nieuwe plek te vinden. ,,Er is de laatste tijd veel belangstelling voor voedsel uit eigen streek. Zelf je groente telen is een prachtige hobby. Het nieuwe terrein ligt in de Dordwijkzone, die we juist nog meer willen benutten als groene long waar bewoners kunnen recreëren. Dit idee sluit daar helemaal bij aan. Het is een mooie overgang van het sportpark naar het open polderlandschap.”

Vrijstelling
De komende tijd moeten er nog wel wat zaken geregeld worden, waaronder de vrijstelling van het bestemmingsplan.