Testlocatie GGD zhz Oranjepark DordrechtDORDRECHT – Door een storing in een van onze zogeheten PCR-testapparaten is bij dertig personen in de regio Zuid-Holland Zuid ten onrechte het coronavirus vastgesteld.

 

 

 

Dat meldt het Regionaal Laboratorium Medische Microbiologie (RLM). ‘Wij zagen op de avond van 3 juni dat er meer positieve uitslagen uit de testen kwamen dan op basis van de trend mocht worden verwacht. Hierop hebben we onmiddellijk onderzoek ingesteld, dat leidde naar het ‘te streng afgestelde’ apparaat’, meldt het RLM. ‘Alle positieve testen die op dit apparaat sinds het laatste onderhoud op 26 mei waren uitgevoerd, hebben we meteen herhaald. Daaruit kwamen de dertig ‘vals-positieven’ naar voren. Van dit aantal waren zestien testen afgenomen in de ‘teststraat’ van de GGD en de overige veertien bij patiënten van zorginstellingen en huisartsen. De GGD zelf (in de hoedanigheid van aanvrager en van toezichthoudende instantie) en de andere aanvragers van de bewuste testen zijn de volgende ochtend door ons ingelicht. Zij hebben op hun beurt de geteste personen geïnformeerd. Isolatiemaatregelen en (voor zover van toepassing) contactonderzoeken konden meteen worden gestaakt’.

Geen vals-negatieven
‘De aard van de storing is zodanig dat er door het PCR-apparaat geen ‘vals-negatieven’ kunnen zijn afgegeven, dus er is niemand gerustgesteld die in werkelijkheid wél corona heeft. De machine is hersteld en draait nu onder een scherpere kwaliteitscontrole dan de fabrikant voorschrijft. Sindsdien hebben zich geen onregelmatigheden meer voorgedaan. De oorzaak van de storing is niet exact te achterhalen. Uit niets blijkt dat het apparaat vóór 26 mei al last van een storing zou hebben gehad. Wegens het grote aantal te verwerken testen (in de periode van 26 mei tot 3 juni waren dit er 1933) werken wij op drie PCR-apparaten. De andere twee hebben steeds normaal gewerkt. Wij betreuren oprecht de verkeerde uitslagen en de daaruit voortgekomen hinder en we maken nogmaals excuses aan de betrokken personen en de behandelaren’.

Bron : Dordt Centraal