Zoeken


preventie & herstelondersteuning

Songfestival naar Rotterdam 2020DORDRECHT – Het Eurovisiesongfestival zal op 16 mei gehouden worden in Ahoy Rotterdam. Laurence Duncan won het muziekevenement dit jaar in Tel Aviv met zijn nummer Arcade.

 

 

 

 

Hij zorgde daarmee dat Nederland in 2020 gastheer mag zijn. Met een speciale videoboodschap maakte Duncan vandaag bekend dat het songfestival in Rotterdam zal plaats vinden.  Burgemeester Wouter Kolff schreef zijn ambtsgenoot Ahmet Aboutaleb in juli een brief om vanuit Dordrecht steun te betuigen aan Rotterdam/Ahoy als de beste plek voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival. “Als grootste stad van de Zuid-Holland behoort dit grote evenement aan Rotterdam met haar meer dan 170 nationaliteiten. Als Hollands oudste stad heeft Dordrecht dit grote evenement veel te bieden. De kracht en identiteit van onze stad, niet voor niets door kunstenaars als Jan van Goyen en Albert Cuyp al eeuwen geleden op doek geschilderd, is dan ook onlosmakelijk verbonden met het water, het rijke verleden dat de binnenstad siert en het prachtige natuurgebied de Biesbosch. Dit zijn bij uitstek unieke locaties die wij graag aanbieden als aanvullend decor voor de opnames en activiteiten rond het festival.”

Vijftien minuten afstand

Volgens woordvoerder Danny den Braber, van Dordrecht Marketing, liggen er nog geen concrete plannen klaar voor onze stad. “We hopen en verwachten dat we als directe regio, op een reisafstand van nog geen vijftien minuten naar Ahoy, spin-off zullen krijgen van het festival. Of we veel hotelovernachtingen zullen gaan krijgen”, durf ik niet te zeggen. Maar we gokken in ieder geval op extra bezoek rondom het festival en alle reclame die de beelden van ons land en hopelijk ook van Dordrecht als authentiek stuk Nederland daarna zullen gaan opleveren.”

Icoon van Nederland

“We hebben de afgelopen jaren meerdere malen positieve reclame gekregen in de internationale pers. We vieren in 2020 dat we 800 jaar stadsrechten hebben. We zijn de oudste stad van Holland, een icoon van Nederland. We hebben een goede waterverbinding met Rotterdam. We hebben recente ervaring met grote evenementen waarbij er nauw is samengewerkt met televisieproducenten. Dat helpt allemaal.” Marketingmanager Gerben Baaij vult aan: “We hebben nauwe contacten met onze collega’s in Rotterdam en zo snel als ik terug ben van vakantie verwacht ik dat we met elkaar om tafel gaan zitten. We gaan ervan uit dat de organisatie naast Rotterdam het hele land zal tonen aan de wereld.”

Duizenden bezoekers

Hoeveel mensen het festival naar Rotterdam zal trekken, weet Den Braber niet. Ik schat dat er zo’n twintig tot dertig man per land al snel aanwezig zal zijn. En dan zijn er natuurlijk de bezoekers. Er kunnen 15.000 mensen in Ahoy. Ik weet dat er vanaf vier weken voor het evenement opgebouwd zal gaan worden. Een week voor het evenement komen de artiesten met hun begeleiding. De bezoekers zullen waarschijnlijk slechts enkele dagen in Rotterdam en omgeving verblijven.” In 2020 zal Ahoy een hotel openen waarmee het aantal hotelbedden in de stad op 5000 komt.