20171403 Populierenbomen gekapt Nassauweg Dordrecht Tstolk 003DORDRECHT – Op de Nassauweg worden maar liefst 35 grote populieren weggehaald. Dat is voor sommige bewoners even schrikken. Volgende week of de week daarop komen er echter 64 jonge bomen voor terug. Magnolia’s, eiken, zogenaamde tulpenbomen en Paulownia’s onder meer. Bron : Dordt Centraal

 

 

 

 

 

 

 

Frans Willemse van Stadsbeheer legt uit dat er twee redenen zijn om de populieren te vervangen. “De bomen waren redelijk op leeftijd. De meeste populieren waren 55 jaar, sommige 60 jaar. In een stedelijk gebied levert dat een risico op. Vroeger was de groenstrook breder. Nu staan er auto’s onder de bomen.” Vijftien à twintig jaar geleden zijn er nieuwe bomen, meer aan ‘waterkant’, geplant op de Nassauweg. “Deze bomen komen door de populieren in de verdrukking.”

 
Hoewel er 35 populieren worden weggehaald, blijven er nog aardig wat staan. “De Nassauweg heeft een zichtas op de Grote Kerk. De populieren zijn er in het verleden als begeleiding geplaatst in een rechte lijn. De nieuwe bomen worden ‘verspringend’ geplant”, vertelt Willemse. Deze wijze van planten zorgt voor een ‘bosrijker’ zicht. “De laatste twee à drie jaar wordt hier op ingezet. Meer diversiteit, niet dezelfde bomen in één straat, en niet op één lijn plaatsen.” Over een aantal weekjes is het resultaat op de Nassauweg te aanschouwen.