_MG_2116DORDRECHT – De Dordtse politica Wijnie Jabaaij wordt vernoemd in het Leerpark. De nieuwe straat tussen de Jan Ligthartlaan en de Romboutslaan krijgt de naam Wijnie Jabaaijlaan. Wethouder Piet Sleeking heeft dit besluit van burgemeester en wethouders bekend gemaakt op Internationale Vrouwendag.

 

 

 

 

 

 

 

Wijnie Jabaaij werd in 1939 in Dordrecht geboren. Zij begon haar loopbaan als leerkracht. Van 1970 tot 1978 was ze voor de PvdA  lid van de gemeenteraad, van 1979 tot 1987 lid van de Tweede Kamer. Jabaaij zette zich vooral on voor de positie van vrouwen en minderheden. Vorig jaar publiceerde  Karin Giphart het boek ‘Wijnie, een familiesprookje’ over haar in 1995 overleden moeder.

Aandacht
De gemeente Dordrecht geeft in de straatnaamgeving de laatste jaren veel aandacht aan bekende Dordtse inwoners. Zo werden onder meer de schrijfster Top Naeff, de politici Jaap Burger en Bart Verbrugh en de lerares/activiste Charlotte van Praag vernoemd. Op Stadswerven zijn de straten vernoemd naar de bedrijven die daar eerder waren gevestigd