Oud_Dordrecht_LOGO_GR_0816DORDRECHT – Op dinsdag 14 februari 2017 organiseert de Vereniging Oud-dordrecht in de Trinitatiskapel een lezing over zeilvaart naar de Oost in de 19de eeuw. De lezing zal worden verzorgd door Jean van Wageningen.

 

 

 

 

 

 

 

Het accent zal tijdens de lezing vooral liggen op de periode waarin barkschepen een belangrijke rol vervulden, tussen 1840 en 1870. In die periode lieten de Dordtenaren Jacob en Florent van Wageningen hun zeven barken over de wereldzeeën varen. Van hun rederij is geen archief bewaard gebleven, maar door minutieus onderzoek konden de reizen van de barken worden gereconstrueerd en dat leverde interessante verhalen op over het reizen naar de Oost.

 

De tijdspanne waarin deze reders opereerden, beslaat amper dertig jaar en loopt van 1840 (de kiellegging van hun eerste schip), tot 1867 (als het laatste schip dat zij uitreden schipbreuk lijdt). Tijdens de lezing – rijkelijk met ‘lichtbeelden’ ondersteund – gaat de aandacht vooral uit naar de mens achter de reders, bouwers, bemanning en passagiers, alsook naar de avonturen die werden beleefd. Jean van Wageningen publiceerde in het tijdschrift van Oud-Dordrecht eerder al drie artikelen over schipbreuken van Dordtse schepen van de reders Van Wageningen.

 

Datum: Dinsdag 14 februari 2017
Locatie: Trinitatiskapel
Adres: Vriesestraat 22, Dordrecht
Ontvangst: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Toegang gratis, voor leden en belangstellenden.