20161012 pb - Loze brandmeldingen in VRZHZ sterk afgenomen - infographicREGIO – Het Terugdringen van Onechte en Ongewenste brandmeldingen (TOOM) was de afgelopen jaren een ‘hot-item’ binnen de brandweer. Het aantal loze brandmeldingen in Zuid-Holland Zuid is ten opzichte van 2011 sterk afgenomen. Dit is behaald door een unieke aanpak, waarin samenwerken centraal stond. De Brandweer Zuid-Holland Zuid rond het project af, maar we vallen niet stil: we gaan verder.

 

 

 

Vanuit toenmalige college van commandanten brandweer Zuid-Holland Zuid werd in 2011 de opdracht gegeven om in vier jaar tijd het aantal nodeloze brandmeldingen afkomstig van brandmeldinstallaties met 50% te reduceren. De veiligheidsregio ZHZ (VRZHZ) heeft gekozen voor een integrale aanpak: samenwerken, sturen en handhaven. Deze unieke aanpak heeft geleid tot een daling van 70%, namelijk van 2300 meldingen in 2011 naar 715 meldingen in 2015.

Oplossingsgerichte, vooruitstrevende en unieke aanpak

Brandweer Zuid-Holland Zuid ging samen met het betreffende bedrijf of instelling aan de slag met de nodeloze brandmeldingen. Zo zijn er netwerkbijeenkomsten gehouden met de installateurs van brandmeldinstallaties en met de gebruikers van het openbaar meldsystem (OMS). Er zijn maatregelen aangereikt om loze meldingen te voorkomen. Ook is gestuurd om de kwaliteit van brandmeldinstallaties te verbeteren. ‘Er is gekeken of met slimme oplossingen loze brandmeldingen voorkomen konden worden. Een mooi voorbeeld is het toepassen van intelligente melders die stoom herkennen en hierdoor geen loos brandalarm veroorzaken’ vertelt projectleider Antonie de Bruijn. Zo nodig werd ook handhavend opgetreden.
Maatregelen
De gewijzigde wetgeving heeft ook meegeholpen om deze daling te bewerkstellingen. Inmiddels zijn minder gebouwen rechtstreeks aangesloten op de meldkamer, omdat in die gebouwen de directe doormeldingen niet meer noodzakelijk is. Helaas was het toepassen van dwangmiddelen in samenwerking met de gemeente en omgevingsdienst nodig om gebruikers te dwingen om loze brandmeldingen te voorkomen.

Streven
De VRZHZ gaat door met het terugdringen van loze brandmeldingen. Tot 2020 wordt ingezet om gebruikers te stimuleren intelligente melders toe te passen. De Bruijn: ‘We streven ernaar om vanaf 2020 alleen nog reële brandmeldingen te ontvangen’.

Noodzaak
Minder loze brandmeldingen levert de brandweer, bedrijven en instellingen, maar ook werkgevers van vrijwillig brandweerpersoneel een forse kostenbesparing op. Daarnaast komt het ten goede aan de verkeersveiligheid, voorkomt het een hoop onrust en blijft het personeel van bedrijven en instellingen alert bij een echte brandmelding. Maar bovenal komt het dat de gealarmeerde ploeg brandweermensen en het bijbehorende materieel ingezet kunnen worden voor noodzakelijke hulpverlening op andere locaties.