leden-energiecoorporatie-zon-op-zwijndrecht-550-resizedZWIJNDRECHT – De lokale energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht, de gemeente Zwijndrecht, Trivire en Stichting Drechtse Stromen hebben vorige week woensdag de eerste twee nieuwe zonnepaneleninstallaties coöperatie van de feestelijk geopend. De installaties staan op het dak van het gemeentehuis en het multifunctionele gebouw Hart van Meerdervoort aan de Karel Doormanlaan. Bron : Dordt Centraal

 

 

 

Bewoners of bedrijven die geen of onvoldoende panelen op hun eigen dak kwijt kunnen of die geen eigen dak hebben, kunnen lid worden van de energiecoöperatie en op deze manier toch eigen groene stroom produceren. Zon op Zwijndrecht heeft zo’n vijftig leden die samen hebben geïnvesteerd in 332 zonnepanelen. Deze leveren jaarlijks ongeveer 78.000 kWh groene stroom, genoeg om gemiddeld 22 huishoudens een jaar te voorzien van stroom. De leden maken gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling, een landelijke stimuleringsregeling voor het realiseren van lokale productie van groene stroom. Naast de opbrengst van de opgewekte stroom krijgen de leden met deze regeling gedurende vijftien jaar de energiebelasting terug van hun opgewekte stroom. De gemeente Zwijndrecht en woningcorporatie Trivire, de eigenaren van het gemeentehuis en Hart van Meerdervoort stellen hun daken voor 25 jaar beschikbaar aan Zon op Zwijndrecht.

In ontwikkeling

Zon op Zwijndrecht is een initiatief van Drechtse Stromen. Deze stichting werkt met de gemeenten in de Drechtsteden samen om nog veel meer daken van grote gebouwen te gaan gebruiken voor zonnepanelen. Momenteel zijn projecten in Hendrik-Ido-Ambacht, Heerjansdam en Papendrecht in ontwikkeling. Voor meer informatie en inschrijving: www.drechtsestromen.net/zon.