image003ZWIJNDRECHT – In de gemeente Zwijndrecht start op 31 mei om 18.30 uur de Avondvierdaagse vanaf sportcomplex de Hoge Devel, Parklaan 3. Dit is één van de meest bekende jaarlijks terugkerende evenementen voor kinderen, waarbij bewegen en plezier hand in hand gaan. Het sportieve karakter van de Avondvierdaagse staat onder druk, omdat deelnemende kinderen op de slotdag vaak enorme hoeveelheden snoep krijgen uitgereikt.

 

 

De Dienst Gezondheid & Jeugd (dG&J) en JOGG-Zwijndrecht willen ouders graag laten zien dat een gezonde beloning of alternatief cadeautje ook mogelijk is. Bij de start deelt de dG&J samen met wethouder Jolanda de Witte vanaf 17.45 uur een gezonde beloning uit.

 

Sociale druk
Uit onderzoek blijkt dat ouders die voor de eerste keer meelopen in de avondvierdaagse vaak overdonderd zijn. Een moeder: “Ik was compleet verbijsterd. De stoet is nog geen vijf minuten op weg of de eerste zakken snaai gaan al open. Er wordt zo veel zoetigheid naar binnen gewerkt, dat krijg je er met vier dagen lopen niet af.” Veel ouders denken dat snoepen er tijdens de vierdaagse bij hoort. Ze zijn blij dat de discussie over het snoepen tijdens de vierdaagse wordt aangezwengeld. Velen ergeren zich eraan, maar niemand durft te stoppen met het geven van snoepgoed, omdat iedereen het doet. De sociale druk is groot.

 

Fruitige mascottes

In Zwijndrecht delen de Fun Fruity’s, de fruitige mascottes van de Dienst Gezondheid & Jeugd, samen met de wethouder vers fruit uit. Ondertussen kunnen ouders bij de medewerkers van de Dienst Gezondheid & Jeugd terecht voor advies over leuke alternatieve beloningen voor de sportieve prestatie van hun kinderen. De Dienst Gezondheid & Jeugd: “Natuurlijk verdienen kinderen na zo’n prestatie een beloning, maar we zijn doorgeslagen met de enorme hoeveelheden snoep van tegenwoordig. Er zijn legio alternatieven, je kunt naast minder snoep bijvoorbeeld ook denken aan een bal, springtouw, (strip)boek, mobiel tegoed, plaktattoos of een vlieger.”

 

Zuid-Holland Zuid op gezond gewicht
De bewustwordingsactie rond de Avondvierdaagse vindt dit jaar voor de zesde keer plaats in de hele regio Zuid-Holland Zuid en maakt onderdeel uit van het Gemeentelijk Gezondheidsprogramma in de Drechtsteden. Een van de speerpunten van dit programma is jongeren op gezond gewicht.