20162403 Kruispunt 19E Eeuwse Schil aangepast Dordrecht Tstolk 003DORDRECHT – Punaises heten ze in vaktermen, de rode hobbels die worden aangelegd op drie kruispunten in de 19e Eeuwse Schil. De Groenedijk-Hallinqlaan wordt als eerste aangepakt, daarna volgen komende week de kruisingen Vrieseweg-Singel en Singel-Blekersdijk-Dubbeldamseweg Noord. De punaises zorgen ervoor dat bestuurders de kruisingen met een lagere snelheid naderen, zegt stadsdeelmanager Rob Koppelaar. Bron : Dordt Centraal

 

 

Door het inrichten van de ‘Schil’ als 30 kilometerzone zijn de voorrangsregels op de kruispunten gewijzigd. Ze zijn gelijkwaardig geworden, dus rechts heeft voortaan ‘gewoon’ voorrang. En dat is even wennen, zegt Koppelaar. “Zeker als je al heel lang, misschien dagelijks, over een bepaald kruispunt rijdt. Uit ervaring blijkt dat het maanden kan duren voordat de weggebruikers aan een nieuwe situatie zijn gewend.” Overigens houden de meeste weggebruikers ook rekening met het feit dat iedereen even moet wennen, constateert Koppelaar. Sinds de herinrichting half december was de aanrijding tussen een scooter en een auto deze week de eerste keer dat het mis ging.

Sturend

De aanpassing van de kruispunten is ten eerste bedoeld om de snelheid omlaag te brengen. “Daarnaast hebben de punaises een zeker sturend effect”, zegt Koppelaar. “Maar je mag er ook overheen rijden.” De gemeente heeft gekozen voor een ‘evaluerende aanpak’ bij de inrichting van de 30 kilometerzone. “Het is moeilijk om van tevoren in te schatten hoe verkeersdeelnemers op een nieuwe situatie gaan reageren. In overleg met onder meer politie en buurtbewoners passen we nog dingen aan. In februari hebben we de buurtcomités deze aanpassing voorgesteld. Daar kunnen we nu mee starten. Asfalteren gebeurt vanwege de temperaturen pas vanaf maart.” Er is voor rood asfalt gekozen, omdat het extra opvalt. De andere twee kruisingen komen volgende week aan de beurt: dinsdag en woensdag de Singel-Blekersdijk-Dubbeldamseweg Noord en vrijdag de Vrieseweg-Singel. De kruispunten zijn afgesloten tijdens de werkzaamheden.