20162403-Dupont-Chemours-Dordrecht-Tstolk-001DORDRECHT – Omwonenden van chemiefabriek DuPont zijn jarenlang blootgesteld aan de stof PFOA. Dat één van de uitkomsten van het rapport van de RIVM. In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. In reactie op het rapport heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) de Tweede Kamer laten weten dat er een steekproef onder omwonenden komt om te kijken welke gezondheidsschade zij hebben opgelopen door de jarenlange uitstoot van de giftige stof. Bron : Dordt Centraal

 

 

De uitstoot was jarenlang hoger dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was toegestaan. Bij een dergelijke chronische blootstelling aan PFOA, de giftige stof die de fabriek gebruikte bij de fabricage van Teflon, zijn gezondheidseffecten, onder meer aan lever, niet uit te sluiten. Het extra risico op kanker schat het RIVM op één op miljoen. Voor het ongeboren kind zou er geen extra risico zijn. Voor concretere duidingen is meer onderzoek nodig. In het rapport is gekeken naar de verspreiding van de stof tussen 1970 en 2012. Het RIVM concludeert dat er rond de fabriek geen verhoogde blootstelling is via drinkwater. Mensen zijn wel via de lucht aan de stof blootgesteld. Wel wil de minister, na aanbevelingen in het rapport, onderzoek laten doen naar de drinkwaterwinning ten noorden van de Merwede. Mogelijk zit hier wel een verhoogde concentratie PFOA in het drinkwater.

Niet te vergelijken
PFOA werd ook geproduceerd bij de Teflonfabriek van DuPont in Amerika. Daar zijn inmiddels 3500 Amerikanen naar de rechter gestapt, omdat zij gezondheidsschade zouden hebben opgelopen. Volgens het RIVM zijn de gegevens van onderzoeken daar moeilijk te vertalen naar Nederland door de grote verschillen in blootstelling. Daar was de uitstoot van PFOA via drinkwater en lucht vele malen hoger.
In het geval van het drinkwater zijn er bijvoorbeeld in de omgeving van de Amerikaanse fabriek concentraties gevonden die een factor 1000 hoger liggen dan die in Nederland.

Werknemers
Het rapport gaan niet in op de mogelijke gezondheidsschade voor (oud-)werknemers. Maar het RIVM dringt wel aan op nader onderzoek hiernaar. Inmiddels heeft Chemours, tegenwoordig eigenaar van de fabriek, aangekondigd dat werknemers op kosten van het bedrijf hun bloed kunnen laten testen op giftige stoffen.

Informatiebijeenkomst
Dijksma laat aan de Kamer weten dat er ook informatiebijeenkomsten komen voor omwonenden om de resultaten van het RIVM toe te lichten. Ook is de Dienst Gezondheid&Jeugd beschikbaar om vragen te beantwoorden. Bij een eerste analyse van deze dienst zijn geen afwijkingen ten opzichte van het landelijke gemiddelde gevonden in het voorkomen van bepaalde gevallen van kanker in de directe omgeving.