20161603 perspreview en opening Uit liefde voor de stad Schatten uit Deventer Leiden Dordrecht Tstolk 005DORDRECHT – Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer Leiden Dordrecht. Het is de nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum dat 20 maart opent. Peter Hecht, gastconservator en hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Fellow van de Vereniging Rembrandt, gaf woensdag alvast een inleiding. Bron : Dordt Centraal

 

 

 

De collecties van de Nederlandse stedelijke musea zijn rijk aan kunst en historische objecten die daar uit liefde voor de stad terecht zijn gekomen. Vaak geschonken door plaatselijke verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen inwoners. En variërend van de meest bijzondere kunstvoorwerpen tot alledaagse objecten. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal, of het nu een oude ketel is of een altaarstuk. Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad en om die reden de moeite waard is om te bewaren. Stedelijke musea zijn het geheugen én het gezicht van de stad. Ze geven vorm aan het verleden en dragen bij aan de beeldvorming van de stad.

Uit liefde voor de stad is een initiatief van de Vereniging Rembrandt, georganiseerd in het kader van het fellowship van de vereniging dat in 2009 is ingesteld om de kennis van en de belangstelling voor het openbaar kunstbezit in Nederland te vergroten. Uit liefde voor de stad is samengesteld door Fellow Peter Hecht, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht in samenwerking met kunsthistorici Hilbert Lootsma en Teun Bonenkamp. Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met Deventer Verhaal en Museum De Lakenhal.