PerezDORDRECHT- Zaterdag 30 april 2016 opent ‘GlassFever, hedendaagse kunst in glas’ in Dordrecht. Er worden meer dan 80 kunstwerken en installaties getoond van internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Tony Cragg, Jan Fabre, Ted Noten, Mimmo Paladino, Javier Pérez en Koen Vanmechelen. De tentoonstelling is van zondag 1 mei tot en met zondag 25 september te zien op vier bijzondere locaties; het Dordrechts Museum, DordtYart, Huis Van Gijn en Het Dordts Patriciërshuis. ( Beeldcredit: Javier Pérez, Carroña, 2011, 120 x 235 x 300 cm, bruikleen Berengo Studio  .

 

 

‘GlassFever’ toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan kunstenaars. De werken zijn afkomstig uit de collectie van Adriano Berengo, eigenaar van een glaswerkplaats en galerie op het eiland Murano in Venetië. Hij inspireert hedendaagse kunstenaars van naam tot het maken van onderscheidende werken in glas en blaast op die manier de  glasindustrie van Murano nieuw leven in. ‘GlassFever’ toont de mooiste, hedendaagse kunst in glas van onder meer Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Kiki Kogelnik, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos en Fred Wilson. Ook de werken van glaskunstenaar Lino Tagliapietra zijn te bewonderen. Met zijn kunst weet hij de verbinding te leggen tussen de traditionele Venetiaanse glaskunst en de bruisende wereld van Studio Glass in het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van de tentoonstelling is eerder getoond in ‘Glassstress’, een tentoonstelling  die vanaf 2009 vast onderdeel uitmaakt van de parallel programmering van de internationale kunstmanifestatie de Biënnale van Venetië en afgelopen jaren in veel wereldsteden te zien is geweest. Daarnaast heeft Berengo op initiatief van kunstcentrum DordtYart vijf kunstenaars de kans geboden om als ‘artists in residence’ in zijn glaswerkplaats op Murano te werken. Het werk dat Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Thomas Libertiny en Giny Vos daar maken, is te zien tijdens GlassFever in Dordtyart.

 

Eén tentoonstelling, vier locaties

‘GlassFever’ is te zien op vier locaties in Dordrecht. In het Dordrechts Museum staat de dialoog tussen oude en eigentijdse kunst centraal en de ontmoeting tussen schilderkunst en glaskunst. In het museum zijn werken te bewonderen van kunstenaars zoals Luigi Benzoni, Jake en Dinos Chapman, Tony Cragg, Tracey Emin, Jan Fabre, Marya Kazoun, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Wael Shawky, Shan Shan Sheng, Lino Tagliapietra, Gavin Turk, Koen Vanmechelen, Fred Wilson en Erwin Wurm. In DordtYart, een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd in een voormalige machinehal van een Dordtse scheepswerf, zijn grote installaties te zien van kunstenaars zoals: Mimmo Paladino, Martin Bradley, Joana Vasconcelos, Mirolaw Balka, Ted Noten en Tomáš Libertiny. Ook zal  de kunst van het glasblazen worden getoond. Daartoe is een glasoven in de hal geplaatst, waar glasblazers en kunstenaars kunnen samenwerken.  De Awakener Lifebank van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (onderdeel van Glasstress en te zien op de Biënnale van 2015), zal opnieuw tot leven worden gebracht in DordtYart. Studio Drift toont In 20 Steps, een bewegende glasinstallatie en werkt verder aan hun Obsidiaan project. Conny Groenewegen plaatst de installatie Fabric Machine en werkt verder met de glasdeskundigen aan combinaties van fabrics en glass.  In Huis Van Gijn en Het Dordts Patriciërshuis gaan de glaswerken de dialoog aan met de klassieke ambiance. Te midden van meubels uit de 19e eeuw, staan werken van Elvira Bach, Luigi Benzoni, Kiki van Eijk, Ruud Schoemacker, Lolita Timofeeva en Bertil Vallien. In het Dordts Patriciërshuis wordt tevens een fascinerende collectie glasobjecten van het Archeologisch Glasmuseum van Murano getoond. Hier is tevens een hedendaags werk te zien van het duo Lucy en Jorge Orta. In opdracht van het Dordts Patriciërshuis heeft fotograaf Frank Peters een mooie fotoreportage gemaakt in Venetië, welke getoond zal worden tijdens GlassFever.

 

Venetië in Dordrecht

Tijdens de tentoonstelling verkeert Dordrecht in Italiaanse sferen. Er worden extra activiteiten georganiseerd, zoals een Italiaans filmfestival in de stad van het Dordrechts Museum, symposia in DordtYart en evenementen rond Italiaans eten en drinken. Restaurants, wijnbars, pizzeria’s, ijssalons en tearooms haken aan bij dit thema. De verbinding tussen Dordrechts en Venetië wordt, naast glas, ook gevierd met het beste wat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Het publiek wordt via de site www.glassfever.nl hierover geïnformeerd.