BERGEN OP ZOOM – Dinsdagavond 8 maart trof de politie in een loods aan de Nobellaan een grote hennepkwekerij en -stekkerij aan. De politie hield twee mannen en vier vrouwen aan. De politie kwam de kwekerij rond 19.15 uur tijdens een politieactie op het spoor. In de loods werden diverse kweekruimten aangetroffen met ongeveer 1000 hennepplanten en 15.000 hennepstekken. In de loods werden een inwoner uit Bergen op Zoom (leeftijd nog onbekend) en vier vrouwen aangehouden, namelijk een 35-jarige vrouw uit Goes, twee vrouwen (38 en 39 jaar) uit Bergen op Zoom en een 21-jarige vrouw uit Roosendaal. ( Archieffoto uit andere kwekerij ) .

Torentijd

Verder werd vanwege zijn betrokkenheid bij dit onderzoek rond 21.40 uur op de Argon in Roosendaal nog een 43-jarige inwoner uit Bergen op Zoom aangehouden. De zes mensen zijn voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht, waar ze zijn ingesloten. Woensdagmorgen kregen de zes verdachten te horen dat ze langer vast blijven zitten.

Abusievelijk

Rond 20.25 uur werden voor dit onderzoek nog twee inwoners uit Roosendaal (14 en 20 jaar) aangehouden op de Philipslaan in Roosendaal. Al snel bleek dat zij niet bij dit onderzoek betrokken waren. Zij werden hierop onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Ruimingsbedrijf

De politie heeft in overleg met de officier van justitie de hennepplanten en stekken dinsdagavond laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd.

Huiszoekingen

Tijdens het onderzoek heeft de politie dinsdagavond en woensdag onderzoeken ingesteld in woningen in Bergen op Zoom, Goes en Kapelle. Hierbij zijn onder andere geld, computerapparatuur en telefoons in beslag genomen. Deze goederen worden de komende periode nader onderzocht.

Stekkerijen

De arrestaties en de huiszoekingen vonden plaats tijdens een actie, die aansluit bij een bredere aanpak om de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Hierbij richt de overheid zich de laatste tijd vooral op de voorzijde van het hennepproces, namelijk het oprollen van stekkerijen. Dit om de keten van de hennepteelt al aan de voorzijde een grote slag toe te dienen. Uit onderzoek blijkt dat een hennepstekkerij van gemiddelde omvang meerdere kwekerijen van stekken kan voorzien. In de wetenschap dat alle hennepstekken uiteindelijk in een kwekerij terecht komen, betekent het aanpakken van een hennepstekkerij een forse besparing van de politiecapaciteit aan de achterzijde van het proces.