DORDRECHT –  Er rijdt een nieuw voertuig van de Ambulancedienst over de wegen in de regio. Dit is het nieuwe logistieke voertuig dat de ambulanceposten gaat bevoorraden. De vrachtwagen met roepnummer 18-553 draagt het opschrift Ambulance, maar tevens de zogeheten ‘secundaire’ ambulancestriping zonder rode lijnen en geen zwaailicht en sirene. Er hoeft namelijk nooit met spoed gereden te worden. ( foto : Ambulance dienst zhz ) .

 

 

 

 

De auto is de spil in het nieuwe interne logistieke systeem van de Ambulancedienst ZHZ. “Tot voor kort hadden we op de post Dordrecht een eigen centraal magazijn met medische disposables – dat zijn alle zorgmaterialen die ‘verbruikt’ worden – en medicijnen”, legt technisch beheerder Gerard Kok uit. “Het voorraadbeheer en de verdeling over de posten waren tijdrovend. Materialen konden over de houdbaarheidsdatum raken en moesten dan weg. Daarom stappen we over op maatwerk. Deze wagen wordt ons nieuwe, rijdende magazijn.”

 

Voortaan brengt een gespecialiseerd medisch bedrijf wekelijks rolkasten naar Dordrecht, waarin kant en klaar de voorraad disposables per post zit voor één week. De ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis vult daarnaast boxen met benodigde medicijnen, steeds voor twee maanden. Kok: “Met ons nieuwe voertuig brengen we de kasten en boxen naar de posten Zwijndrecht, Papendrecht, Klaaswaal en Meerkerk. De medewerkers op de posten bevoorraden zelf de ambulances.”
Ook zuurstofflessen en huishoudelijke artikelen gaan mee met het transport. Het lege materiaal komt per omgaande retour. Zo gaat de Ambulancedienst beter en verstandiger met materialen spullen om. Het systeem gaat in de loop van januari draaien.