Frans van Lent wint de Picturaprijs 2015, hier staat hij voor het winnende werk.jpgDORDRECHT – Ter stimulering van kunst en kunstenaar heeft Pictura een prijs verbonden aan de tentoonstelling Salon der Leden, met het thema Stad aan het water. De winnaar ontvangt een geldbedrag en een solotentoonstelling in alle zalen van Pictura. Recente winnaars waren onder andere Ton Kraaijeveld, Albert Zwaan, Anja de Jong, Ton van Dalen en Nico Parlevliet. Drie juryleden kregen de belangrijke taak om een winnaar uit de vele kunstwerken te kiezen. Juryleden van dit jaar waren Maaike Kerman, Jos Wilbrink en Hidde van Greuningen.

 

 

 

 

 
Het winnende werk van de Salon 2015 is 30/9 – 16.35 van Frans van Lent. Het werk toont geen weidse vergezichten van het thema Stad aan het water, maar het werk geeft ons juist een andere blik op het water en de stad. Geen stad aan een grote rivier of een pittoreske gracht in een grote stad. Dit werk zoomt in op het kleine en het alledaagse, iets dat net zo goed onderdeel uit maakt van het weefsel van een stad.
De jury roemt het werk om de combinatie van vibrerende, haast schilderachtige kleuren en de bijzondere overall compositie. Het werk is een simpel, maar daardoor juist krachtig gebaar. Het lijkt een snapshot: het is niet superscherp, maar ook niet pixelig. ‘Het is wat het is.’ Gepresenteerd als een kort moment van niet meer dan een minuut, ondermijnt het sommige heersende opvattingen van kunstenaarschap. Tegelijkertijd nodigt het de aanschouwer uit om op eenzelfde wijze in te zoomen op de vergankelijke schoonheid van op het eerste gezicht onbeduidende plekjes natuur in de stad. De tentoonstelling en het werk van Frans van Lent is nog tot en met 20 december te bezoeken. Pictura is op de Voorstraat 190-192 te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur en vormt met haar rijke historie een inspirerende omgeving voor bezoekers en kunstenaars. Kunst is hier nu al 240 jaar van muur tot muur te bewonderen.