20151611-Oud-burgemeester-Bandell-overleden-Dordrecht-002DORDRECHT – Oud-burgemeester en ereburger van Dordrecht Ronald Bandell is in de nacht van zondag op maandag overleden. Hij was al langere tijd ziek. Bandell is 69 jaar geworden. Hij was van 2000 tot 2010 burgemeester van Dordrecht. Bandell was ooit de jongste burgemeester van ons land. Op 30-jarige leeftijd werd hij burgemeester van Moordrecht. Na Moordrecht volgden Papendrecht (1987-1995), Alkmaar (1995-2000) en Dordrecht. In januari 2010 nam hij afscheid in die laatste stad.

 

 

Condoleanceregister

De gemeente opent dinsdag 17 november een condoleanceregister in de hal van het Stadskantoor. Burgemeester en wethouders zullen om 09.00 uur als eersten tekenen. ‘s Avonds om 20.00 uur zal de gemeenteraad tijdens een extra vergadering stilstaan bij het overlijden van de oud-burgemeester. De raad komt bijeen in vergaderkamer 1 in het Stadskantoor.

 

Drechtsteden

Een van de belangrijkste thema’s waarop Bandell zijn stempel drukte in zijn Dordtse ambtsperiode was het geven van vorm en inhoud aan de Drechtstedensamenwerking. Onder zijn aanvoering werden grote projecten als het Leerpark en het Gezondheidspark ontwikkeld, kreeg het Dordrechts Museum zijn restauratie, kwam er een nieuw Stadsdepot op Dordtse Kil III en werd een tunnel aangelegd onder de Laan der VN.

Warm hart
Ronald Bandell was geliefd bij medewerkers en inwoners. Hij had oprechte belangstelling voor de mensen die hem omringden. “Een man van gezag met een warm hart”, zei de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen over zijn collega. Bandell beschikte volgens zijn naaste medewerkers over de gave om zaken tot de essentie terug te brengen en ‘behapbaar’ te maken. ‘Laat niet het betere de vijand van het goede zijn’, was een van zijn lijfspreuken. Er waren warme banden met het Koninklijk Huis. Tijdens zijn ambtsperiode bracht Koningin Beatrix liefst acht keer een bezoek aan de stad. Ook ontving Bandell kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima.