Samenwerking tussen Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Alerimus Zorg

DORDRECHT  – Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en zorginstelling Alerimus gaan samenwerken om de zorg van bewoners van locatie de Buitensluis bij incidenten te garanderen. Ook gaan ze samenwerken om de brandveiligheid te verbeteren. Daarvoor hebben burgemeester Luteijn van de gemeente Cromstrijen, namens de Veiligheidsregio, en directeur Van de Gevel van Alerimus, gisteren een convenant ondertekend in Numansdorp. ( Foto: Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid J.J. Luteijn, burgemeester Cromstrijen  (links) en  W. van de Gevel, directeur Alerimus  (rechts) ) .

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewoners van een zorginstelling kunnen zich bij een noodsituatie vaak niet zelf redden. Ze zijn minder mobiel en zijn vaak afhankelijk van anderen. Dit vergt extra bewustzijn van het personeel over haar rol bij bijvoorbeeld brand. Het is van het grootste belang dat het personeel de bewoners in veiligheid brengt en de noodzakelijke zorg blijft verlenen. Alerimus is zich hier bewust van en juicht de samenwerking toe.

Inhoud samenwerking

De samenwerking bestaat uit een aantal onderdelen waaronder: een analyse van de huidige stand van zaken omtrent brandveiligheid en hoe op dit moment is voorbereid op het garanderen van zorg tijdens incidenten, gezamenlijk kijken naar verbeterpunten en deze ook uitvoeren. Tevens worden incidenten beoefend . De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is de eerste veiligheidsregio in Nederland waarbij Zorgcontinuïteit ook onderdeel van ‘Geen nood bij brand’ is. ‘Geen nood bij brand’ is een landelijk programma om brandveiligheid in zorginstellingen te verbeteren. Zorgcontinuïteit houdt in dat zorginstellingen zich voorbereiden op crisissituaties zodat zij de zorg onder alle omstandigheden kunnen blijven leveren. Eerder werd met ggz-instelling Yulius een dergelijk convenant ondertekend. Alerimus is de eerste verpleeg- en verzorgingsinstelling in de regio waar een convenant mee is getekend. De Veiligheidsregio streeft er naar om meer van deze samenwerkingen aan te gaan. In de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken Brandweer, GHOR en de 17 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid samen. Meer informatie is te vinden op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, www.vrzhz.nl . Alerimus levert zorg en diensten aan ongeveer 1000 cliënten variërend van het afnemen van een uitbrengmaaltijd tot en met verpleging. Het gaat hierbij om zowel thuiswonende cliënten als cliënten die wonen in een van de locaties van Alerimus. Hiermee heeft Alerimus tevens een belangrijke positie binnen het sociaal-maatschappelijk leven van vele mensen binnen het bedieningsgebied in de Hoeksche Waard.