WII-kunstkoning.nl voorproefje grootse tentoonstelling

DORDRECHT – Liefhebbers van beroemde kunst en intrigerende verhalen rond het koningshuis kunnen in aanloop naar de opening van de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning in het Dordrechts Museum alvast terecht op de speciale website WII-kunstkoning.nl. Dit zogeheten ‘extended museum’ biedt hoogtepunten uit de kunstcollectie, verhalen over de koning en zijn gezin en filmpjes van de Willem II Talks die eind vorig jaar in het museum plaatsvonden.

 

 

 

 

Een belangrijk deel van de befaamde kunstcollectie wordt voor het eerst in ruim 150 jaar weer bijeen gebracht en dinsdag 4 maart geopend door koning Willem-Alexander. Een dag later gaat de tentoonstelling open voor het publiek. In Sint Petersburg kwamen 460.000 bezoekers kijken en voor het Dordrechts Museum wordt het de grootste tentoonstelling in zijn geschiedenis.Via WII-kunstkoning.nl kunnen bezoekers alvast warmdraaien. Schilderijen en tekeningen van Rembrandt, Leonardo da Vinci, Pieter Paul Rubens en andere beroemde meesters worden toegelicht. Met verhalen, tekeningen en foto’s van kunstattributen wordt het leven van de koning, die als prins de bijnaam held van Waterloo verwierf, geschetst. Ook dat van zijn vrouw Anna Paulowna, telg uit de Russische tsarenfamilie. Sinds kort staan ook de filmpjes van de Willem II Talks online. Diverse deskundigen vertelden vorig jaar december in het museum over de koning, zijn kunstcollectie, zijn gezin en andere wederwaardigheden over het koningshuis in die tijd.

 

Zo vertelt historicus Henk Slechte hoe prins Willem en zijn lievelingpaard Wexy gewond raakten tijdens de Slag bij Waterloo. Het paard liet hij later opzetten en is ook tijdens de tentoonstelling in Dordrecht te zien. Het gaf hem de reputatie van held, wat tsaar Alexander I ertoe bracht prins Willem met zijn zus Anna Paulowna te laten trouwen. Iets wat hij Napoleon eerder weigerde. Intiemer wordt het als historica Ileen Montijn vertelt hoe de prins liever in zijn geliefde veldbed sliep dan naast zijn vrouw.

Culinair historica Lizet Kruyff weet alles over de maaltijden die destijds aan het hof werden geserveerd en cultuurhistoricus en emeritus hoogleraar Herman Pleij vertelt over de oranjegekte, die in de 19e eeuw niet minder was dan nu.Op kunstgebied gaat conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum in op enkele werken op de tentoonstelling, zoals het paneeltje ‘Maria met kind’ dat Bernard van Orley omstreeks 1520 vervaardigde en dat behalve van Willem II ook in bezit is geweest van keizer Karel V. Van conservator Paul Rem van Paleis Het Loo hoort de digitale bezoeker dat de collectie van Willem II veel meer dan alleen schilderijen bevatte, zoals meubels, kasten en hoge kandelabers. Onderzoeker Eelco Elzenga beschrijft hoe Willem II de vergulde bronzen kroon van zijn vader voor zijn inhuldiging liet vervangen door een vergulde zilveren, een koning waardig. Auteur Thera Coppens zoomt in op het gezinsleven van de koning, onder meer op het leven van zijn intelligente en daadkrachtige dochter prinses Sophie, die in Weimar studeerde en bevriend raakte met beroemdheden als componist Frans Liszt en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. De Dordtse wethouder Jasper Mos mag tenslotte vertellen over het bliksembezoek dat koning Willem II op donderdag 29 april 1841 bracht aan Dordrecht, toen hij per stoomboot afmeerde aan het Groothoofd. ,,Met deze tentoonstelling keert hij als het ware terug naar Dordrecht,” aldus Mos.

 

,,De filmpjes vormen een breed pallet aan geschiedenis en informatie over wie Willem II was en wie zijn vrouw Anna Paulowna was. Hoe de hofhouding in die tijd was en hoe hij zijn kunstcollectie bijeenbracht,’’ vertelt Iris Knapen van het Dordrechts Museum.De filmpjes worden driftig verspreid via de speciale Facebookpagina over de tentoonstelling en worden ook op RTV Dordrecht uitgezonden. Via Facebook worden de bezoekers ook van de laatste nieuwtjes op het hoogte gehouden. Verder roept het museum mensen die iets te vertellen of te melden hebben over Willem II op om hun bijdrage in te sturen naar de website. Na redactie wordt die dan op het extended museum gezet. ,,De website is voor bezoekers de ideale plek om zich voor te bereiden op de tentoonstelling en om hem daarna te volgen. Alle speciale aanbiedingen en arrangementen komen erop te staan,” zegt Sylvia van Aartsen van het Dordrechts Museum. ,,Ook is er straks een podcast te downloaden die mensen in 20 minuten tijd de wereld van Willem en Anna doeken doet. Een goede opmaat voor een bezoek aan de tentoonstelling!”

 

( Fotobijschriften: Jan Anthonie Lagendijk: De Prins van Oranje raakt gewond tijdens de slag bij Waterloo aquatint en gravure, 538 x 760 mm, Dordrecht, Huis Van Gijn (Atlas Van Gijn) Augustus Wijnantz., Interieur van de Gotische Zaal met de schilderijencollectie van Willem II bij Paleis Kneuterdijk in Den Haag, 1846, Rijksmuseum, Amsterdam. )