College Dordrecht veel bereikt

DORDRECHT –  De gemeente Dordrecht heeft de afgelopen vier jaar gericht geïnvesteerd en daarnaast flink bezuinigd. Als gevolg daarvan zijn er veel resultaten geboekt op het gebied van leefbaarheid en veiligheid,duurzaamheid, arbeidsmarkt en levendige binnenstad. Tegelijkertijd is door tijdig bezuinigen het huishoudboekje van de gemeente op orde. Dat concludeert het college in een evaluatie van zijn bestuursperiode. Het college wil daarbij zelf geen eindoordeel uitspreken, maar ziet met vertrouwen uit naar de bespreking van de evaluatie in de gemeenteraad.

 

 

 

 

 

Aan het begin van deze collegeperiode heeft het college veel gesprekken gevoerd met maatschappelijke partners in de stad, variërend van zorgverleners tot projectontwikkelaars. Bij de Tussenbalans is er wederom gesproken met deze partijen, nu bij de evaluatie heeft het college deze partijen opnieuw aan het woord gelaten in vier gesprekstafels, over de bovengenoemde speerpunten van het collegebeleid. De weergave van die gesprekstafels is in de vorm van een digitaal magazine: www.dordrecht.nl/college2010-2014. Via dit digitale magazine zijn ook links naar alle achterliggende documenten, inclusief de Evaluatie collegeprogramma Dordrecht 2010-2014 die door het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) is opgesteld.

 

Streefcijfers

Het OCD heeft daarbij gekeken naar de streefcijfers die het college aan het begin van zijn bestuursperiode heeft opgesteld. In de evaluatie is te zien waar die cijfers zijn gehaald en waar niet. Daarbij is bovendien een vergelijking gemaakt met de ontwikkelingen in acht gemeenten die qua inwoneraantal , centrumfunctie en sociale structuur vergelijkbaar zijn met Dordrecht. Uiteraard zijn externe ontwikkelingen zoals de economische crisis ook van grote invloed op deze cijfers.

 

Verantwoording

Het college oordeelt dat er veel is bereikt, maar dat er ook nog veel te doen is voor het volgende gemeentebestuur. Dat geldt voor alle speerpunten. Het college wil met het digitaal magazine en de bijbehorende documenten verantwoording afleggen aan de gemeenteraad en de Dordte bevolking. Op 4 februari bespreekt de gemeenteraad de evaluatie. ,,En uiteindelijk kan de Dordtse kiezer op 19 maart met zijn stem ook een oordeel uitspreken”, aldus wethouder Piet Sleeking.