Gratis workshop Afrikaans koor en percussie

DORDRECHT – Altijd al in een Afrikaans koor willen zingen of begeleiden? Maak woensdag 15 januari kennis met Afrikaanse koorzang en percussie tijdens de gratis workshop om 20.00 uur in het Energiehuis. Meld je hiervoor aan via een e-mail naar sjaak.bakker@tobe.nl. Op woensdag 29 januari start de nieuwe cursus van het koor Elongo en Afrikaanse percussie bij ToBe cultuurcentrum in het Energiehuis, Dordrecht. Tijdstip is 20.00 – 21.30 uur. De cursus kost € 145,- voor 23 weken.

 

 

 

 

 

Afrikaans koor Elongo

Kenmerkend voor de Afrikaanse koorzang zijn de prachtige meerstemmige melodieën, de ritmiek en de energie waarmee het wordt gezongen. De ritmiek sleept je mee en het is dan ook moeilijk, zo niet onmogelijk, om stil te blijven staan. We zingen liederen uit Centraal-Afrika, met name uit Kongo, in het Lingala, Frans en af en toe een combinatie van Lingala met Nederlands. Geen ingewikkelde lange teksten maar korte ritmische, melodische patronen die de basis vormen voor de solopartijen.De liedjes komen uit de BaKongo folkloristische traditie, de voorloper van de hedendaagse soukous, maar ook zingen we Afrikaanse gospels en modernere ‘meditatieve’ liedjes. Het koor is voor iedereen toegankelijk; je hoeft geen zangervaring te hebben of noten te kunnen lezen. Het belangrijkste is het ervaren van het plezier in het samen zingen . Het koor wordt begeleid door percussie-instrumenten zoals waterdrums, shaker, bel, trommels en balafoon. Beginnende en ervaren percussionisten kunnen zich voor deze begeleidingsgroep opgeven.

 

Blaise Kintaki en Saskia van Vliet
De workshop wordt begeleid door Blaise Kintaki en Saskia van Vliet. Blaise groeide op in Kongo waar hij als kind begon als zanger en trompettist bij het befaamde koor Chem Chem Yetu. Later ontwikkelde hij zich als zanger/ componist en schreef de, in Afrika bekende, hit “Jolie Poupee”. In Parijs leidde hij diverse koren en bracht zijn eigen CD’s uit. Ook in Nederland heeft hij zijn groep King Taky gevormd, waarmee hij vaak optreedt. Saskia van Vliet geeft percussielessen aan kinderen en volwassenen onder anderen bij ToBe cultuurcentrum. Saskia heeft een aantal jaar als achtergrondzangeres gezongen in de band King Taky. Daar besloten zij en Blaise hun ideeën te verenigen en liedjes voor het koorrepertoire te schrijven en arrangeren. Aanmelden voor de cursus en meer info op www.tobe.nl.