Dordrecht in Nederland in 7 overstromingen

DORDRECHT – Het NTR-programma ‘Nederland in 7 overstromingen’ gaat vrijdag de 13e van start. Dordrecht speelt op 24 januari een rol in aflevering 7, met als titel ‘De ergst denkbare overstroming’. Ooit was Dordrecht de belangrijkste handelsstad van Holland. De St. Elisabethsvloed van 1421 maakte daar een abrupt en definitief einde aan. Zou de Randstad, het centrum van onze huidige economie, in de toekomst hetzelfde lot kunnen treffen bij de ergste overstroming die we kunnen voorspellen?

 

 

 

 

 

Doorbraak

Hoewel in het buitendijks gelegen deel van de Dordtse binnenstad de straten pas nog blank stonden, lijken de meeste Nederlanders zich niet bewust van een mogelijk overstromingsgevaar. Toch zijn er 88 zwakke plekken in de Nederlandse dijken en draaien de gemalen 24 uur per dag op volle toeren om het water op het juiste peil te houden.

Wat zou er gebeuren als de ramp die niemand verwacht toch plaatsvindt? De allergrootste ramp die ons land kan treffen is een doorbraak van de dijken rondom ons economisch hart, de dichtbevolkte Randstad. De kans is klein, maar als het gebeurt, dan staan overheid en hulpverleners machteloos. Zeven miljoen Nederlanders zouden worden bedreigd in hun bestaan en de schade zou honderden miljarden kunnen bedragen. Het zou het failliet van Nederland betekenen en tot massale emigratie leiden.

 

Historisch

De kans dat de ergst denkbare overstroming ons treft is één keer in de 10.000 jaar. Dat is natuurlijk geen grote kans, maar het kan net zo goed volgende week zijn als over een paar duizend jaar. Rampen gebeuren gewoon en het zou niet voor het eerst zijn dat een economie ten onder gaat aan een watersnoodramp. Neem de St. Elisabethsvloed van Dordrecht in 1421. Wat gebeurde er toen en wat heeft Dordrecht ervan geleerd? Dit en meer is de komende weken te zien in de tv-serie ‘Nederland in 7 overstromingen’. De serie koppelt zeven historische overstromingen aan zeven universele thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens.De uitzendingen zijn vanaf 13 december iedere vrijdag om 21.10 uur op Nederland 2. Op de website van schrijver en presentator Frank Westerman zijn de data te vinden, alsook een link naar een trailer op You Tube: http://www.frankwesterman.nl/televisie/.