10-11-2013

Nieuwe ambulances

 

REGIO – De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid neemt deze maand twee nieuwe ambulances in gebruik. Ze vervangen oude voertuigen die waren afgeschreven. De twee zijn de eerste in een reeks van vijftien ambulances voor de komende vijf jaar.

 

 

 

 

 

 

Het ambulancepersoneel is nauw betrokken geweest bij het opstellen van onder meer het programma van eisen. Zij zijn immers de gebruikers van het materieel en vroegen tal van praktisch verbeteringen aan te brengen. De nieuwe ambulances zijn robuuster, omdat er vandaag de dag steeds meer nieuwe en geavanceerde apparatuur aan boord meegaat. Dit maakt de wagens ook zwaarder, zodat het rijbewijs C nodig is om een ambulance te mogen besturen.

 

Twee ton per stuk
Een ambulance maakt gemiddeld rond de 360.000 kilometer. Daarna worden de onderhoudskosten te hoog en kan de bedrijfszekerheid in het geding komen. De komende vijf jaar worden in totaal vijftien ambulances vervangen. Een kale ambulance kost ongeveer 125.000 euro. Met alle geavanceerde apparatuur komt de prijs op ongeveer twee ton. De ambulancedienst levert ambulancezorg in zeventien gemeenten en heeft in totaal vijftien ambulances waarmee spoedritten kunnen worden verreden. Daarnaast zijn er drie zogenaamde zorgambulances voor besteldvervoerritten en een Rapid Responder die vaak sneller ter plaatse kan zijn dan een reguliere ambulance. Hij wordt bestuurd door een verpleegkundige die is getraind om geheel zelfstandig de allereerste acute zorg te verlenen en die daarnaast een aanvullende rijtraining heeft gehad. De Rapid Responder heeft dezelfde apparatuur aan boord als een reguliere ambulance, alleen de brancard ontbreekt.

 

30.000 ritten
De Ambulancedienst verzorgt jaarlijks ongeveer 30.000 ritten. Daarvan zijn er rond de 20.000 ritten spoedeisend (met zwaailicht en sirenes). De overige 10.000 hebben een minder dringend karakter. Met de zorgambulances worden jaarlijks ongeveer 2.500 ritten gereden.