Pubers voor even automobilist

DORDRECHT – Jongeren van 14 tot 16 jaar nemen veel deel aan het wegverkeer, maar zijn juist door hun leeftijd een risicogroep als het aankomt op verkeersveiligheid. In deze leeftijdsgroep is het verkeer doodsoorzaak nummer één. Met de verkeersveiligheidstraining RoadSense wil automerk Mercedes-Benz hier verandering in brengen. Leerlingen van het Zwijndrechtse Develstein College volgden de training woensdagochtend op het parkeerterrein van FC Dordrecht.

 

 

 

 

 

 

Pubers staan erg onder druk van vrienden en groepsprocessen. Het puberbrein zet vaak aan tot impulsief handelen en je grenzen opzoeken. In het verkeer vertonen jongeren op deze leeftijd dan ook relatief vaak risicovol gedrag, soms met desastreuze gevolgen. Het Duitse automerk wil met RoadSense deze leeftijdsgroep weerbaarder in het verkeer maken en bewuster van hun eigen verantwoordelijkheid. Onder meer door ze ook zelf in een auto te laten plaatsnemen en onder begeleiding van een speciaal getrainde rijinstructeur te laten ervaren hoe snel je bijvoorbeeld wordt afgeleid door je telefoon of een passagier. En welke krachten er al bij lage snelheden in het spel zijn. Na dit praktijkgedeelte kregen de jongeren uitleg over de veiligheidssystemen van auto’s en wat ze als passagier kunnen doen om risico’s in te schatten en te verminderen. Daarna volgde een discussie over de rol van emoties in het verkeer en het effect van groepsgedrag.

Het vanuit de provincie ondersteunde programma werd woensdag bijgewoond door een enthousiaste regionaal ambassadeur verkeersveiligheid Wilco Scheurwater, tevens wethouder in Papendrecht.

 

Bron : Dordt Centraal