Protestmars voor nieuw stadion FC DordrechtStadsdebat over nieuw voetbalstadion

DORDRECHT – Het zevende Grote Stadsdebat krijgt op woensdag 19 december een actueel thema. Hoe komt FC Dordrecht aan een nieuw stadion? Die vraag blijft al acht jaar onbeantwoord, maar de club heeft de moed nog niet opgeheven en de gemeente Dordrecht is nu bereid om mee te denken.

 

 

 

 

Wethouder Rinette Reynvaan (sport) meldde de gemeenteraad vorige week, dat voetbalclub en gemeente onder leiding van Sportraadlid Arjan Driesprong gaan bekijken wat er mogelijk is. Driesprong fungeert als onafhankelijk gespreksleider en bemiddelaar. De club heeft herhaaldelijk gezegd, dat een nieuw stadion puur noodzakelijk is om te kunnen voortbestaan. Tot nu toe zijn er drie plannen geweest voor een nieuw stadion, respectievelijk op Amstelwijck, de Oostpoort en bij de Provincialeweg/N3. Het laatste plan ketste af op de financiën.

 

Rol van de gemeente?

Volgens de gemeente presenteerde de club een optimistisch verhaal, waarbij voor miljoenen euro’s risico gelopen zou worden. FC Dordrecht heeft dat tot nu toe ontkend. In de komende periode zal bekeken moeten worden of er een degelijker businesscase op tafel moet komen, of dat er andere varianten mogelijk zijn. Renovatie van het huidige stadion zou volgens sommigen ook een reële optie zijn.Tijdens het Grote Stadsdebat zal zeker de vraag aan de orde komen of de gemeente méér moet doen, dan alleen maar plannen mogelijk maken. Afgelopen jaar werd duidelijk dat transacties met aan- en verkoop van grond, die geld genereren voor FC Dordrecht, op aandacht uit Brussel kunnen rekenen, omdat dat wellicht een vorm van verboden staatssteun is. De gemeente lijkt wel bereid tot de aanleg van een ontsluitingsweg en parkeerplaatsen bij een nieuw stadion. Maar kan en moet de gemeente verder gaan?

 

Voorstanders vinden van wel. Waarom wel tientallen miljoenen uitgeven aan musea en het Energiehuis en niet aan een nieuw onderkomen van de lokale voetbaltrots? Tegenstanders vinden dat de voetbalclub een commercieel bedrijf is, dat de eigen broek moet ophouden. Waarom moeten culturele- en commerciële instellingen eigenlijk verschillend behandeld worden?Presentatoren Hans Berrevoets en Maurice Laparlière zullen de discussie in goede banen leiden. Het stadsdebat, op woensdag 19 december vanaf 19.00 uur, wordt gehouden in het Dordrechts Museum.

 

 

Bron:Dordt Centraal