Jonker paardenworst brengt twee slagersfamilies samen

DORDRECHT – Wie kent het niet? Die overheerlijke paardenworst van Jonker. Enige tijd moest de stad zonder doen. Maar dankzij slager Ivo Ardon uit het Brabantse Zevenbergen kan iedereen weer genieten van die puur Dordtse worst. Ardon kreeg van slager Jan Jonker het geheime familierecept. En de fabriek op de Dordtse Kil werd, na de brand van anderhalf jaar geleden, weer opgebouwd.

 

 

 

Decennialang zat de winkel van de Dordtse slagersfamilie (in 1922 opgericht) aan de Vriesestraat gevestigd. De moeder van Ivo Ardon werkte ook in een slagerij in de Vriesestraat. “Schuin ertegenover. Als ze klaar waren gingen ze altijd een stukje paardenworst eten aan de overkant”, weet slager Ivo te vertellen. Vele generaties Dordtenaren groeide op met de specialiteit van de Dordtse slagerij, paardengrill- en rookworst. Maar toen anderhalf jaar geleden de fabriek afbrandde, de winkel op de Vriesestraat was al verkocht, was daar het einde van een Dordtse specialiteit.

 

Het gouden recept
Toeval wil dat Jan Jonker in Zevenbergen bevriend was geraakt met Ivo Ardon die daar een keurslagerij heeft, in 1916 opgericht door zijn grootvader. De slager begint samen in de kleine worstmakerij achter in de winkel, omdat hij het leuk vindt, met het maken van de paardenworst. Het ‘gouden’ recept krijgt hij van zijn vriend, net als de finesse om de Dordtse worst te maken. Het blijkt een gouden greep. “Mensen kregen er lucht van. Steeds meer klanten begonnen te bellen.” De slager, die samen met zijn drie zoons in de slagerij staat, besluit het groter aan te pakken en de fabriek in Dordrecht weer op te bouwen. Zoon Levy helpt hem hierbij.

 

In ere houden
Of hij de naam van de paardenworst niet wil veranderen nu hij de maker is? “Zeker niet. Het is Jonker paardenworst! Dat is naam die we in ere willen houden!”Gepensioneerd slager Jan Jonkheer is er trots op dat de befaamde familieworst weer in zijn eigen stad Dordrecht wordt gemaakt. Vanaf maart is de worstenmakerij in bedrijf. De productie is langzaam opgebouwd, maar de capaciteit is nu weer zoals vanouds. Er wordt geleverd aan slagers en supermarkten in de gehele regio.

 

 

Bron:Dordt Centraal