(Update) Meer aanhoudingen in drugszaak

BERGEN OP ZOOM – De politie heeft meer verdachten aangehouden in het onderzoek naar het drugslaboratorium aan de Halsterseweg in Bergen op Zoom.Het gaat om een 37-jarige inwoner van Zwijndrecht en twee mannen uit Roosendaal, onder wie een 59-jarige man die eerder is veroordeeld voor drugsdelicten.

 

 

 

 

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Het zegt dat de man uit Zwijndrecht ‘in verband wordt gebracht met een tabletteermachine die bij de inval in mei werd aangetroffen’. Mogelijk is de verdachte de leverancier van deze machine, die nodig is om pillen te slaan van geproduceerde drugs, zoals xtc.De twee verdachten uit Roosendaal zijn volgens woordvoerster Martine Pilaar van het parket in Breda opgepakt ‘op basis van het onderzoek rond het drugslab’. In en bij de woningen van de mannen (59 en 63) heeft de recherche in totaal 89 kilo hasj en 90 kilo hennep gevonden. Of de mannen daadwerkelijk ook met het drugslab te maken hebben, onderzoekt de politie nader. “Vooralsnog worden ze daar in elk geval wel van verdacht”, zegt Pilaar.

 

Bij de inval in twee loodsen aan de Halsterseweg trof de politie in mei een werkend lab aan voor de productie van synthetische drugs. De schok in Bergen op Zoom was groot omdat de twee aangehouden verdachten bekendheid genieten als traditionele ansjovisvissers in de stad.

 

Bij de 48-jarige hoofdverdachte vond de politie thuis ook een wapen. De man zit in de cel en moet op 11 september voor het eerst voor de rechter verschijnen. Zijn 51-jarige zwager en mede-verdachte werd na twee weken hechtenis naar huis gestuurd. De mogelijke rol van deze man is volgens het OM ‘beperkt’. Of hij wordt vervolgd, bepaalt de officier van justitie later.

 

Bronnen in het drugsmilieu zeggen dat de Bergse verdachte(n) niet alleen, maar in opdracht drugs moet(en) hebben gemaakt. “In je eentje krijg je dat op deze schaal niet voor elkaar. Er is veel geld en kennis voor nodig, je moet illegale grondstoffen inkopen en afnemers hebben.” De nieuwe advocaat van de hoofdverdachte, de landelijk bekende strafpleiter Peter Plasman, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

Bron:Bn de Stem