‘Dordtse wietpas werkt niet’

De invoering van de wietpas leidt in Dordrecht tot meer straathandel en het uitwijken van klanten naar andere plaatsen. Diverse partijen in de Dordtse gemeenteraad zijn zeer ongerust over deze ontwikkelingen en hebben burgemeester Brok vragen gesteld.

 

 

 

 

 

GroenLinks organiseerde onlangs een excursie langs Dordtse coffeeshops en fractieleider Mary Ruisch kreeg een helder beeld: “De helft van de klanten weigert zich bij de shops te laten registreren en de straathandel neemt toe”. Verbaasd is ze er niet over: “De linkse partijen in de Dordtse Raad hebben hier vooraf al voor gewaarschuwd”.Beter Voor Dordt, de grootste partij in de stad, constateert dat de registratie van klanten het grootste pijnpunt is. “Mensen willen waarborgen dat hun gegevens nooit in verkeerde handen komen”, zegt Jacqueline van Dongen. Volgens het BvD-raadslid heeft het College voor Bescherming Persoonsgegevens negatief geadviseerd over het wietpas-systeem.

 

Evaluatie
Het CDA heeft vragen gesteld over het stijgend cannabisgebruik onder jongeren. Volgens Peter Heijkoop verkopen coffeeshops wiet aan minderjarigen. Hij wil weten of dat in Dordt ook gebeurt, maar realiseert zich dat dat probleem buiten coffeeshops nog groter is: “Wat we ook gaan doen, we kunnen het niet op z’n beloop laten. Dan komt het zeker niet goed”.

 

Burgemeester Arno Brok begrijpt de ongerustheid van de gemeenteraad en zal alle vragen binnenkort beantwoorden. Dat de wietpas niet werkt vindt hij een voorbarige conclusie: “Geef het even de kans. We evalueren dit systeem eind dit jaar. Eerder lijkt me niet nodig, want van de politie heb ik nog niks gehoord over toenemende straathandel of klachten”.

 

 

Bron:Dordt Centraal