Meer en meer publiek tijdens Open Monumentendagen

DORDRECHT – Wie nog eens een rondje door Het Hof wil maken moet daar niet te lang mee wachten. Vanaf midden oktober wordt het verbouwd en gerenoveerd. Dat duurt volgens de planning tot 2015. Tijdens de Open Monumentendagen, op zaterdag 8 en zondag 9 september, is het voorlopig voor het laatst te bezoeken.

 

 

 

 

Gerben Baaij van Dordrecht Marketing vindt het programma van de Open Monumentendagen, dit jaar met het thema Groen van Toen, weer zeer bijzonder. “Ik denk dat het uitgebreider is dan dat van vorig jaar”, schat hij in. Het evenement wordt groter en groter. Trok het een aantal jaren geleden nog 15.000 bezoekers, vorig jaar waren dat er 35.000, een dikke verdubbeling. Volgens Baaij komt dat doordat steeds meer (kleine) initiatieven zich aansluiten, daardoor een ander publiek trekken, en er een groter geheel van maken. Een effect dat aan de gang is sinds het evenement Dordt Monumenteel stopte. “We zijn destijds overnieuw begonnen door kleine evenementen aan elkaar te koppelen.” Door daar weer activiteiten aan toe te voegen die met het (landelijke) thema te maken hebben, ontstaat er een flink ‘pakket’ dat niet alleen uit de ‘gebruikelijke’ open bezichtigingen van monumenten bestaat. En hoewel het de organisatoren goed af gaat om verbindingen te maken, kunnen zij ook rekenen op steeds meer enthousiasme. “Er wordt meer en meer aangehaakt. Dat toont zeker ook het draagvlak in Dordrecht aan, net als de groeiende bezoekersaantallen.”

 

Lichtshow
Hoogtepunten van dit jaar durft Gerben Baaij niet zomaar te noemen, al vindt hij de lichtshow op zaterdagavond (8 september) wel heel erg bijzonder. Om 21.00 uur verandert het Scheffersplein in een zee van kleuren. Lichtkunstenaars Aldo Houben en Do Not X-Ray belichten de gevels op het plein, muzikaal omlijst door een rap. Hoofdpersoon is Ary Scheffer, die dit jaar exact 150 jaar op zijn sokkel op het Scheffersplein staat. De lichtshow is al eerder dit jaar te zien geweest tijdens het Schefferweekend in mei. De aftrap van de Open Monumentendagen, vrijdagmiddag met de Klassendag waarbij zo’n 400 basisschoolleerlingen een bezoek brengen aan een monument, vindt Baaij zeker ook noemenswaardig. “Des te meer omdat het een hele uitdaging kan zijn om jongeren voor monumenten te interesseren.” Tevens is de activiteit een goed voorbeeld van het aanspreken/aanboren van nieuwe doelgroepen.

 

In het kort
In het tweede weekend van september worden 64 monumenten opengesteld voor het publiek. In het kader van het landelijke thema ‘Groen van Toen’ openen enkele unieke panden en tuinen eenmalig de deuren, zoals het Energiehuis, De Holland en particuliere villatuinen.Daarnaast staan er in het weekend tal van gratis activiteiten op het programma. In het kader van het thema ‘Groen van Toen’ vinden er excursies en lezingen plaats. Ook op het gebied van muziek is er van alles te beleven. Activiteiten zijn er ook op de Stadswerven. In de Binnenstad rijden er paardentrams, de Pieter Boele komt in actie en tot slot is ook het Russische fregat Shtandart weer te bewonderen in de Leuvehaven.

 

Het volledige programma staat in de (gratis) Monumentengids. Deze is af te halen bij intree Dordrecht|VVV aan de Spuiboulevard 99 en de deelnemende monumenten. Het is tevens te downloaden op www.indordrecht.nl onder het kopje Vrije tijd en Toerisme. In het boekje staat ook informatie over het aanmelden voor excursies.

 

 

Bron:Dordt Centraal