The Movies over een jaar open

DORDRECHT – Langzaam verandert het voormalige Sinterklaashuis aan de Nieuwstraat in een filmtheater met vier zalen. Volgend jaar september hoopt The Movies er zijn eerste films te kunnen gaan vertonen. Later dan gepland, omdat er eerst wat extra hobbels (lees: procedures van omwonenden) genomen moesten worden. “Die problemen zijn nu definitief getackeld”, zegt Geert ter Steeg, één van de twee eigenaren van The Movies, dat in Amsterdam zijn thuisbasis heeft.

 

 

 

 

De voorbereidingen duurden sowieso al langer dan bij een ‘normaal’ bouwproces, juist vanwege het risico op bouwschade voor de omgeving. “We hebben daar veel aandacht aan besteed en hebben ook veel geïnvesteerd in het contact met de omgeving”, zegt Ter Steeg. “We dachten dat dat goed zat, maar toch waren er enkele omwonenden die een procedure startten.” Naast de angst voor bouwschade vrezen die omwonenden ook voor veel meer verkeer in hun buurt. De procedures zijn in juni allemaal afgerond en het (ver)bouwen is nu echt begonnen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de fundering van zowel de bestaande bouw als voor de nieuwbouw. “Een cruciale fase”, noemt Ter Steeg het. “Er moet flink gegraven worden. Maar tot nu toe zijn er geen problemen en die verwachten we ook niet, juist vanwege de zorgvuldige voorbereiding. Tijdens het werk wordt met zeventig meetpunten in de omgeving zeer actief gemonitord of alles goed gaat.”

 

Verlangen
Na de zomer van volgend jaar hoopt The Movies zijn tweede theater te kunnen openen voor publiek. Ter Steeg wil graag het beeld bijstellen dat er alleen ‘moeilijke films’ vertoond zouden gaan worden. “We gaan tussen de 4.500 en 5.000 vertoningen per jaar doen. We kiezen voor films die gemaakt zijn door regisseurs die een verhaal willen vertellen. Dus geen puur voor het geld gemaakte films. Maar daar kunnen best ook kaskrakers tussen zitten. Neem een film als Les Intouchables. We gaan een breed familieprogramma bieden. Als we nu al open zouden zijn, zouden we bijvoorbeeld ook Ice Age 4 draaien.” Tot de geplande openingsdatum werkt The Movies al voorzichtig aan zijn bekendheid in Dordrecht en omgeving. “Met onze bijna-buren van het Dordrechts Museum hebben we bijvoorbeeld de buitenfilms in de museumtuin nieuw leven ingeblazen. Zo komen we langzaam in beeld en moet er een verlangen ontstaan.”Trivire is eigenaar van het gebouw en opdrachtgever van de verbouwing. The Movies gaat het pand van de woningcorporatie huren.

 

 

Bron:Dordt Centraal