( Update ) Wees voorbereid op warm weer!

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren de hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek; voor anderen kan aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid, zeker voor ouderen. Zo stierven er in 2010 tijdens de laatste periode van aanhoudend warm weer naar schatting 500 mensen meer dan normaal. Weet wat u moet doen als het warm wordt!

 

 

 

 

 

De GGD wil u nu alvast informeren over de risico’s van hitte tijdens de komende periode. Dit is nodig omdat in Nederland de laatste jaren meer extreem warme dagen voorkomen. Een goede voorbereiding op de hitte kan ongemak voorkomen.

 

Wie lopen risico?
Warm weer vormt voor bepaalde mensen een grotere bedreiging voor de gezondheid dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico. Ook kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

 

Wat zijn klachten van hitte?
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met een cardiovasculaire aandoening leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn elk jaar sterfgevallen te betreuren door aanhoudend warm weer.

 

Meer informatie: www.ggdzhz.nl