Afrikaanse fancy fair bij Dubbeldamse watertoren

DORDRECHT – Bij de Watertoren in Dubbeldam wordt zondagmiddag 12 augustus een fancy fair gehouden met maskers, bronzen beelden, houtsnijwerk, muziekinstrumentjes, sieraden, kleding en schilderijen die gemaakt zijn in Bamenda, Kameroen, partnerstad van Dordrecht.

 

 

 

 

Daar wordt de verkoopopbrengst geïnvesteerd in een tehuis voor mentaal beperkte kinderen. “Kindertjes die nu nog weggestopt worden een zo normaal en zelfredzaam mogelijk leven bieden”, noemt Gonnie Walrecht van Stichting Dordrecht-Bamenda als belangrijkste drijfveer om zich in te zetten voor dit doel.

 

Walrecht (72) komt al twaalf jaar in de Afrikaanse partnerstad. “Ik ben nu zo’n twintig keer geweest”, schat ze. Telkens gaan er mensen mee met haar. Zoals Jaap en Joke de Bloeme, het horeca-echtpaar van Watertoren Buitenlust in Dubbeldam. Zij kwamen zo bevlogen terug dat ze een waterproject op touw zetten: bezoekers van hun poldercafé in de watertoren konden via Water voor Water een bijdrage leveren aan een waterput in Bamenda. Die staat er inmiddels. Jaap en Joke blijven betrokken, want ze gaan een eigen stichting oprichten. “Donateurs worden daarbij één op één gekoppeld aan een (wees)kind in Bamenda en betalen hun schoolgeld”, vertelt Walrecht. Het project waar Dordrecht-Bamenda mee bezig is, het Wakka Centrum voor verstandelijk beperkte kinderen, is bijna klaar. Het volgende bouwplan: het opzetten van een kippen- en varkenfarm bij het tehuis “Op die manier kunnen ze hun eigen inkomsten creëren én hebben ze een zinvolle dagbesteding.”

 

Vooruitgang
Telkens als Walrecht in Kameroen is geweest neemt ze kunst en handwerk mee om in Nederland te verkopen. Zo worden schilderijen van Kameroenese schilders verkocht via de Wereldwinkel en het Innercity Hotel in Dordrecht. Ook in de watertoren is er jaarlijks een verkoopexpositie. En zondag dus een uitgebreide fancy fair, van14.00tot17.00uur. Bij mooi weer in de tuin en anders binnen. Walrecht heeft inmiddels al de positieve effecten van het Wakka Centrum kunnen zien: “Op hetzelfde terrein wordt een reguliere lagere school gebouwd en de kinderen spelen al over en weer met elkaar. Een grote vooruitgang voor kinderen die voorheen weggestopt zaten.” Komende herfst gaat de Dordtse weer naar Bamenda, samen met Jaap en Joke.

 

 

Bron:Dordt Centraal