Zes verdachten aangehouden in onderzoek naar brand

Gorinchem-In een onderzoek naar een brand in een woonboerderij op de Grote Haarsekade heeft de politie tussen eind juni en op dinsdag 10 juli zes verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van brandstichting, of van de diefstal of heling van ruim 70 schilderijen die in dezelfde nacht uit de boerderij werden gestolen.

 

 

 

 

De brand ontstond op 3 december 2011 rond 03:00 uur en legde de 200 jaar woonboerderij in de as. De brandweer was er snel bij, maar kon niet meer voorkomen dat de woning volledig werd verwoest. Bij de brand raakte niemand gewond. In dezelfde nacht werden uit de woonboerderij ruim 70 schilderijen gestolen, waaronder werken van Corneille en gesigneerde foto’s gemaakt door Andy Warhol.

 

Uit politieonderzoek bleek dat de brand was aangestoken. Politieagenten hebben meerdere getuigen gesproken, en ook het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft aandacht besteed aan het onderzoek. Dat leverde drie tips op via Meld Misdaad Anoniem. Dankzij deze tips kon de politie de zes verdachten aanhouden. Het gaat om vijf mannen tussen de 20 en 49 jaar oud uit Leerdam, Werkendam en Zaltbommel en een 30-jarige vrouw uit Hedel.De gestolen schilderijen werden op vrijdag 13 juli teruggevonden in een opslagruimte in Gorinchem. Een klein aantal schilderijen werd al eerder teruggevonden bij de aanhouding van een van de verdachten. Vier verdachten zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van een 37-jarige man uit Werkendam en een 40-jarige man uit Zaltbommel werd woensdag met respectievelijk 30 en 90 dagen verlengd. Twee verdachten zijn na verhoor heengezonden, zij worden nog wel verdacht van de heling van de schilderijen. Het onderzoek wordt voortgezet.

 

 

Foto:Politie zhz