‘Minder overlast door Mobiele Toezichtpost’

DORDRECHT – De Mobiele Toezichtpost, het busje van Toezicht dat onverwacht op ‘hotspots’ opduikt, rijdt nu bijna een jaar rond in de stad. Het gemeentebestuur is tevreden over het afgelopen jaar. “Het heeft een preventieve werking”, aldus wethouder Reynvaan. Daarmee is de overlast in de stad afgenomen, zodra het busje verschijnt.

 

 

 

 

Het college zet hoog in op het verbeteren van leefbaarheid en veiligheid in de stad. Een van de ergernissen was de overlast op het Vrieseplein. Daar wensten veel omwonenden permanent toezicht. Het stadsbestuur bedacht iets anders; de Mobiele Toezichtpost. Op onregelmatige tijden, rijdt het busje naar een plek waar veel overlast is. Door deze aanpak kunnen overlastgevers hun aanwezigheid niet ‘afstemmen op de tijden dat de post aanwezig is. “Als er een politiewagen bij het stoplicht staat, dan rijdt er niemand meer door rood”, legt Reynvaan de werking nog maar eens uit. Was het busje voorheen vaak in het Centrum (Vrieseplein, Beverwijcksplein en Kasperspad) te vinden, de laatste tijd is ook het gebied daaromheen in het oog. De overlast, en dus de toezichtpost, rijdt nu ook naar Otto Dickeplein, Weizigtpark, Kromhout, Vogelplein en de weekmarkt.

 

Bewoners
Er is onderzoek gedaan naar de ervaring van inwoners in de aandachtsgebieden met de Toezichtpost. Zeventig procent vindt de post een goed idee. Zij ervaren bovendien minder overlast, dit is overigens niet het geval in andere delen van de stad. Tot in hoeverre de overlastervaring verbeterd is door de Mobiele Toezichtpost is niet te zeggen. Aangezien het college meerdere maatregelen heeft genomen om overlast in de stad terug te dringen. Over het optreden van de toezichthouders bij overlast is dertig procent tevreden. De enige plek waar bewoners vragen om meer toezicht is het Kasperspad. Opvallend volgens de onderzoekers omdat dit al in eerste instantie was aangemerkt als aandachtsplek en de bus daar dus regelmatig het afgelopen jaar te vinden was.De Mobiele Toezichtpost wordt gefinancierd uit de middelen van Toezicht. De bus blijft structureel in gebruik.

 

 

Bron:Dordt Centraal