Omgevingsvergunning voor ‘mooi stukje historie’

DORDRECHT – “Er ligt een lange weg achter ons”, zegt wethouder Sleeking over de omgevingsvergunning die het college van B&W aan het museumschip René Siegfried verleent. In het verleden waren er verschillende locaties in het zicht voor de voormalige duwboot, eigendom van Stichting de Binnenvaart, waaronder de Riedijkshaven. Nu kan de Siegfried minstens zeven jaar in het Wantij, nabij de Biesboschhal, blijven liggen.

 

Sleeking wijst ook op de rol van de gemeenteraad. “Die heeft er echt voor gestreden om de René Siegfried voor Dordrecht te behouden.” Ook de wethouder ziet dat het museumschip een meerwaarde voor de stad heeft. “Het is weer een positieve ontwikkeling. De Stadswerven is al een dynamische plek voordat de eerste bewoners er wonen. De Siegfried is een mooi stukje historie, omdat het schip in 1963 bij scheepswerf De Biesbosch is gebouwd. Je kunt hier mooie combinaties maken met de Biesboschhal, de Ark van Noach en misschien een stadsstrand.” Dit jaar komt er nog geen stadsstrand op de Stadswerven wegens het tegenvallende kostenplaatje van ruim 2 ton.

 

 

 

De Jonge Jacob
Voorzitter Jos Hubens van Stichting de Binnenvaart is blij met de vergunning die mede nodig is om bezoekers te ontvangen. “Vorig jaar was het positieve nieuws dat we hier nog tot juli 2019 kunnen blijven liggen. Nu is ook de vergunning helemaal rond. We willen hier graag mensen in ons museumschip ontvangen om ze kennis te laten maken met de binnenvaart. En we hebben natuurlijk ook nog het wrak van hektjalk de Jonge Jacob, dat we tentoonstellen in de lashbak bij de Siegfried.”

 

Ontheffing
De vergunningverlening had wat voeten in de aarde: vanwege de bijzondere bouw voldeed het schip niet op alle punten aan het bouwbesluit. Op sommige punten heeft de eigenaar bouwkundige maatregelen getroffen, op andere punten is ontheffing verleend bijvoorbeeld omdat de stahoogte eigenlijk te laag is.

 

 

Bron:Dordt centraal