Boskalis verwerft EUR 110 miljoen

 

PAPENDRECHT: Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft een drietal energiegerelateerde contracten verworven voor projecten in Noordwest-Europa met een gezamenlijke contractwaarde van circa EUR 110 miljoen.

 

 

Boskalis heeft een opdracht verworven van partners DONG Energy en Scottish Power Renewables voor het gedeeltelijk aanleggen van het offshore windmolenpark “West of Duddon Sands” in de Ierse Zee. De werkzaamheden omvatten het voorbereiden van het zeebed en het transporteren en plaatsen van 108 windmolenfunderingen. Dit project wordt geïntegreerd uitgevoerd door Boskalis Offshore en SMIT Marine Projects in samenwerking met partner Volker Construction International. Het project omvat het transport van de funderingen, bestaande uit buispalen (‘monopiles’) en ‘transition pieces’ vanuit het Deense Aalborg naar Belfast in Noord-Ierland door middel van zeegaande pontons en sleepboten van SMIT. Nadat op elke locatie door een Boskalis valpijpschip een eerste (filterlaag) erosiebescherming op het zeebed is aangebracht zullen de ‘monopiles’ en ‘transition pieces’ vervolgens vanuit Belfast naar het windmolenpark worden vervoerd, waar ze zullen worden geïnstalleerd. Nadat de installatie heeft plaatsgevonden zal een verdere erosiebescherming rond de palen worden aangebracht door middel van hetzelfde valpijpschip, nu met een grotere stenenfractie. De gecombineerde contractwaarde voor Boskalis-SMIT bedraagt circa EUR 70 miljoen. De werkzaamheden zullen in het eerste kwartaal van 2013 aanvangen en medio 2014 zijn voltooid.

 

Tevens zal Boskalis voor het Meerwind offshore windmolenpark van ontwikkelaar WindMW in het Duitse deel van de Noordzee namens de firma Seajacks stenenstort-werkzaamheden uitvoeren. Het project omvat het aanbrengen van een (filterlaag) erosiebescherming op het zeebed met behulp van een valpijpschip voor 80 windmolenfunderingen die door Seajacks geïnstalleerd zullen worden. Nadat de funderingen bestaande uit 80 buispalen geplaatst zijn, zal de verdere erosiebescherming rond de palen worden aangebracht met stenen met een grotere fractie (tot 500 kilogram per stuk) door middel van hetzelfde valpijpschip. Hierdoor zijn de funderingen optimaal beschermd tegen erosie als gevolg van de golfslag en stroming ter plaatse. De werkzaamheden zullen in augustus 2012 aanvangen en medio 2013 zijn voltooid.

 

Tot slot heeft Boskalis een opdracht verworven via SMIT Subsea voor de inspectie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan circa 20 offshore olieproductieplatformen en gerelateerde infrastructuur van Maersk Oil in het Deense deel van de Noordzee. Voor het uitvoeren van de activiteiten zal gebruik worden gemaakt van twee zogenoemde ‘Diving Support Vessels’ van SMIT en een schip met een Remote Operating Vehicle. Afhankelijk van de waterdiepte bestaat het duikwerk uit zowel saturatie- als luchtduiken. Deze opdracht zal in de loop van 2012 worden uitgevoerd.De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag opdrijven op onze markten: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Deze projecten hangen nauw samen met de ontwikkeling van duurzame energieopwekking als gevolg van de verandering van het klimaat en een toenemende energieconsumptie.