Hendrikshoeve met respect verbouwd

Op vrijdag 27 april opent burgemeester J. Luteijn van Cromstrijen om 12:00 uur samen met enkele bewoners de nieuwe woonlocatie Hendrikshoeve van de Gemiva-SVG Groep aan de Middelsluissedijk Oostzijde 11 in Numansdorp. De woonlocatie biedt huisvesting aan 22 mensen met een verstandelijke handicap, waarvan een deel een meervoudige beperking heeft. De monumentale hoeve is hiervoor ingrijpend verbouwd.

 

 

 

“Ik heb niet eerder zo’n grote uitdaging meegemaakt”, vertelt clustermanager Jan Brink van de Gemiva-SVG Groep. “Wij hebben de hoeve gekocht omdat we een gebouw zochten waar zowel binnen als buiten veel ruimte is voor volwassenen met een meervoudige handicap. Door hun beperking maken zij gebruik van allerlei hulpmiddelen zoals tilliften en bedboxen en dat vraagt om ruimte. Hendrikshoeve bleek die ruimte te hebben. De hoeve is meer dan een eeuw oud en de uitdaging was om er een moderne woonlocatie van te maken met respect voor de geschiedenis van het gebouw. Voor iedere bewoner met een meervoudige handicap is er in de hoeve een eigen zit/slaapkamer met sanitair. De bewoners maken gebruik van de gezamenlijke huiskamer met snoezelruimte en natuurlijk van de enorme tuin, die we nu aan het inrichten zijn. Op de verdieping zijn appartementen voor mensen die minder directe zorg nodig hebben. Zij hebben ieder een woonkamer, slaapkamer en badkamer. Voor gezamenlijke activiteiten is er een gemeenschappelijke huiskamer op de verdieping. Deze bewoners kunnen ervoor kiezen om hun vrije tijd in hun in die huiskamer door te brengen of in hun appartement. In de meeste daarvan lopen dikke houten balken van de dakconstructie. Dat geeft ieder appartement een eigen stijl en karakter.”

 

“De bewoners wonen hier sinds het najaar van 2011. Wij hebben de afgelopen tijd veel tijd besteed aan het wennen aan elkaar en het vinden van de juiste werkwijze om iedereen voldoende aandacht en zorg te kunnen geven”, vertelt Herma de Winter, locatiehoofd van Hendrikshoeve. “Een deel van onze bewoners is zorgintensief. Zij komen uit het ouderlijk huis. Voor hen en voor hun familie is de verhuizing ingrijpend. Iemand waarvoor je als ouder dag en nacht gezorgd hebt overdragen aan anderen in een nieuwe omgeving, dat vraagt veel van iedereen. De bewoners op de verdieping zijn zelfstandiger, maar voor de meesten van hen is de stap uit huis te gaan minstens net zo groot. Hoe vermaak je je? Hoe ga je om met je nieuwe huisgenoten? Ook dat krijgt vorm maar blijft altijd een aandachtspunt. Dan helpt het wel dat ouders loyaal hieraan meewerken en dat iedereen apetrots is op de mooie appartementen.”

 

In de woonlocatie werkt een vast team begeleiders, die hopelijk aangevuld worden met enkele vrijwilligers. “Veel van onze cliënten zijn gebaat bij wat aandacht. Die geven begeleiders, medebewoners en familie. Maar er kan meer. Even een boodschap doen met een bewoner, zwemmen of fietsen of iemand die samen met de bewoners de veestapel onderhoudt. Maar ook is er behoefte aan vrijwilligers die af en toe een stukje gaan wandelen met een bewoner of samen met een bewoner gaat gamen. Wij hopen hiervoor vrijwilligers te vinden tijdens de open middag direct na de officiële opening. Wij ontvangen op vrijdag 27 april van 14:30 tot 16:30 uur belangstellenden en omwonenden die benieuwd zijn wat er van Hendrikshoeve is geworden. Hopelijk zitten daar potentiële vrijwilligers bij.

 

Bron:Gemiva-SVG Groep