Winkeldichters – de Dordtse Dag van de Poëzie

 

Kwalitatief hoogstaande poëzie op verrassende locaties, dat is de Dordtse Dag van de Poëzie. Deze mooie Dordtse traditie wordt dit jaar op zondag 6 mei gevierd. Het thema: Winkeldichters. Als bezoeker maakt u een poëzietour langs vijf winkels, waar dichters van naam optreden. Een bijzondere manier om kennis te maken met onbekende, maar ook gevestigde woordkunstenaars!

 

 

Al sinds 2006 maakt de Dordtse Dag van de Poëzie de dichtkunst op een laagdrempelige manier toegankelijk voor een breed publiek. Deze dag is een initiatief van Stichting DordtLiterair, die met verschillende activiteiten de cultuur van taal en letteren wil stimuleren. De stichting bestaat uit de Bibliotheek A tot Z, Jacoline de Heer en Herman Marres. Stadsdichter Marieke van Leeuwen denkt ook mee over het programma van de Dordtse Dag van de Poëzie.

 

Poëzietour
Op zondag 6 mei doen Bruidsmode Lielé, De Luthiers Atelier voor viool- en gitaarbouw, Antiquariaat Het Kunstmagazijn, Stadsbrouwerij Dordrecht en Wonen in de Winkel dienst als poëziewinkel, speciaal ingericht voor een optreden van een dichter van naam. Als bezoeker wandelt u onder leiding van een gids langs vijf winkels in de binnenstad. Op elke locatie kunt u luisteren naar een dichter: Peter M. van der Linden, Lieke Marsman, Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff en Bart Moeyaert.In Centrale Bibliotheek Dordrecht is van 12.30 – 18.00 uur een poëzielounge met muziek door David Groeneweg, boekverkoop- en uitleen, poëziefilms, zitzakken en een hapje en drankje. Voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Peter M. van der Linden treedt op in Bruidsmode Lielé, Voorstraat. Rap-elementen, klankimprovisaties, absurde humor en haarscherpe observaties, dat is Peter M. van der Linden. Al bijna tien jaar betreedt hij¬ de planken van festivals als GDMW, Gedignag, Gentse Feesten en de Wintertuin. En niet onverdienstel¬ijk, in 2003 werd hij ¬poëzie-performer van België en in 2005/ 2009 sleepte hij¬ de derde en tweede pr¬ijs van het NK Poetry Slam binnen. Van der Linden heeft twee bundels uitgebracht en geeft ook regelmatig workshops poëzie aan scholieren.

 

Lieke Marsman treedt op in Wonen in de Winkel, Groenmarkt.
De jonge Lieke Marsman gooit hoge ogen bij¬ Nederlandse poëzierecensenten. En terecht, want met haar dichtbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud won z¬ij in 2011 de C. Buddingh’ pr¬ijs voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant over Marsman: ‘De scherpte van haar taal, haar geheel eigen blik op de wereld en de grote innerlijke noodzaak die uit haar gedichten spreekt, maakt Lieke Marsman tot de meest belovende dichter.’

 

Joke van Leeuwen treedt op Het Kunstmagazijn, Voorstraat.Joke van Leeuwen is actief als kinderboekenschrijfster, illustratrice, dichter, romancier, cabaretière envertelster. Haar levendige, originele en prikkelende werk is veelvuldig bekroond met prijzen uit binnen en buitenland. Van Leeuwen belicht met zowel haar geschreven als getekende werk vaak de keerzijde van het bestaan.

Tonnus Oosterhoff treedt op De Luthiers Atelier voor viool- en gitaarbouw, Voorstraat.Tonnus Oosterhoff dicht onder andere over televisieprogramma’s, klemmende deurtjes, barbecueen zelfmoord. Hij¬ zegt dat z¬ijn werken ‘stelsels van uitspraken z¬ijn’, die de lezer moeten verleiden om‘Zo is het!’ te roepen, ook als wat hij¬ zegt helemaal niet waar is. Dit jaar zal Oosterhoff de P.C. Hooftprijs ontvangen voor z¬ijn volgens de jury ‘in hoge mate vernieuwende poëzie’.

 

Bart Moeyaert treedt op in Stadsbrouwerij Dordrecht, Buddingh’ plein.Toen de Vlaamse Bart Moeyaert negentien jaar was, debuteerde hij¬ met het bekroonde en meermaals vertaalde Duet met valse noten. Deze dichter zegt nooit zomaar iets. Hij¬ noemt alt¬ijd iets meer, iets extra. De onderliggende betekenis en meerdere lagen in Moeyaerts werk maken z¬ijn gedichten veelzijdig: u kunt ze puur ter ontspanning lezen, of ze ontleden en proberen elke betekenis eruit te halen.

 

Muziek door David Groeneweg.Tijdens de poëzietour en in de bibliotheek komt u muzikant David Groeneweg tegen, bekend van de band The Circumstances. Hij¬ schr¬ijft nummers over existentiële problematiek, naargeestige feestjes, as op nieuwjaarsdag en de komst van een verlossend koninkr¬ijk. Z¬ijn muziek onderscheidt zich doordat een krachtige sound wordt gecombineerd met een gevoelige, poëtische inhoud. Fijnzinnige teksten en het breekbare stemgeluid van Groeneweg vervullen hierbij¬ een sleutelrol.

 

Programma
12.30 – 18.00 uur – Poëzielounge in Centrale Bibliotheek Dordrecht
14.00 uur – Vertrek eerste poëzietour
14.30 uur – Vertrek tweede poëzietour
15.00 uur – Vertrek derde poëzietour
15.30 uur – Vertrek vierde poëzietour
16.00 uur – Vertrek vijfde poëzietour

Bij aankoop van een ticket kiest de deelnemer een aanvangstijd. Daarom is gewenst 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn in Centrale Bibliotheek Dordrecht.

 

Meer info en tickets:
Meer informatie is te vinden op www.debibliotheekatotz.nl en in de Dordtse Dag van de Poëzie-folder, verkrijgbaar in de Dordtse vestigingen van de Bibliotheek A tot Z en op verschillende locaties in Dordrecht.Tickets kosten € 9,50 (normaal) en € 7,50 (CJP). Tickets zijn te koop in Centrale Bibliotheek Dordrecht (normaal en CJP) en op www.debibliotheekatotz.nl (alleen normaal).