Eerste vaart unieke rolstoel-fluisterboot

 

Woensdag werd een bijzonder nieuw fluisterbootje voor mensen in een rolstoel in gebruik genomen bij Biesboschcentrum Dordrecht. Het bootje maakte zijn eerste vaarttochtje door de Biesbosch met aan boord twee dames en een heer in een rolstoel. Deze rolstoelgebruikers waren via de Stichting MEE uitgenodigd voor de plechtigheid.

 

 

Ad de Waard, vice-voorzitter Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en wethouder te Sliedrecht gaf in zijn toespraak aan dat elektrisch varen één van de speerpunten van het Parkschap is in het verduurzamen van de Biesbosch. De Waard: “Het rolstoelbootje is een mooie stap in de richting en maakt op een duurzame manier de Biesbosch over water toegankelijk voor actieve rolstoelgebruikers.” Vervolgens nodigde hij de dames uit de boot te dopen, omdat dit volgens de mythe de boot zal behoeden voor rampspoed.Nadat de inhoud van de fles champagne langs de boot was gestroomd, werden de passagiers aan boord gereden. De heer Sjaak Elders kon vervolgens vanuit zijn rolstoel zelf de boot de haven uit varen.

 

Het comfortabele rolstoelbootje biedt plaats aan 8 personen waarvan er 3 in rolstoelen kunnen zitten. Uniek aan deze rolstoel-fluisterboot is, dat hij ook door een persoon in een rolstoel bestuurd kan worden. De boot heeft een verstelbaar stuurwiel, waardoor de rolstoel onder het stuur kan worden geplaatst. Het stuurwiel zorgt ervoor dat het besturen zeer eenvoudig is.In het kader van de vorig jaar behaalde Green Key Goud certificering is Biesboschcentrum Dordrecht voortdurend bezig met het ontwikkelen van duurzame en maatschappelijk verantwoorde recreatiemogelijkheden. Met de introductie van de rolstoel-fluisterboot wordt de Biesbosch op duurzame wijze toegankelijk gemaakt voor minder valide recreanten.De rolstoel-fluisterboot is te huur bij Biesboschcentrum Dordrecht voor €.35,– per uur. Er wordt rekening gehouden met de langere instaptijd voor mensen in een rolstoel, zodat dit niet van de beschikbare vaartijd afgaat. De boot is overigens ook te huur voor mensen zonder rolstoel. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via info@biesbosch.org of telefoon 078-630 53 53.

 

Foto’s:Biesbosch centrum Dordrecht