Unieke tentoonstelling ‘Gezicht op Dordrecht’

 

Op vrijdag 20 april wordt de tentoonstelling “Gezicht op Dordrecht” aan het Aviolandapad in Papendrecht, officieel geopend door burgemeester Kees de Bruin en wethouder Cultuur Joke Reuwer-Verheij van de gemeente Papendrecht.

 

 

Voor de tentoonstelling zijn op vier plaatsen langs het Aviolandapad frames geplaatst met daarop een open schilderijlijst. Hierdoor wordt een gezicht op Dordrecht geboden, zoals dat in het verleden door beroemde schilders is vastgelegd.“Bij het realiseren van de beeldenboulevard in Papendrecht in 2010 hebben de Drechtsteden ons gevraagd om dit project te realiseren. Daar wilden we graag aan voldoen en we zijn erg trots op het resultaat. We hebben hier een unieke tentoonstelling en het is een prachtige gedachte dat we hier op dezelfde plek staan en het zelfde gezicht op Dordrecht hebben als de schilders van weleer”, aldus Bas den Hartog, voorzitter van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers.

 

Bij de realisering van het project was het belangrijk om te kijken vanaf welke plaatsen langs de rivieroevers, de verschillende schilders hun gezicht op Dordrecht hebben vastgelegd. Daarvoor is samengewerkt met het Dordrechts Museum. Zij hebben de foto’s aangeleverd van de beroemde schilderijen. Zo kon precies bepaald worden waar de frames geplaatst moesten worden om hetzelfde uitzicht te hebben als de schilders. Ook de teksten met informatie over de schilders en hun werk is opgesteld door de conservator van het Museum. Aan ieder frame is een afbeelding van het betreffende schilderij bevestigt.Het betreft schilderijen van Martinus Schouman, Abraham van Calraet, Anthonie Pieter Schotel en Adam Willaerts. Naar deze laatste schilder is ook het nabijgelegen Grand Café Willaerts vernoemd.Dit project is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers en van de Drechtsteden. Het Dordrechts Museum heeft inhoudelijk meegewerkt aan de totstandkoming van dit project. Het project is gefinancierd door de gemeente Papendrecht en Dordrecht Marketing.

 

Uitbreiding naar Zwijndrecht

Het is de bedoeling om de tentoonstelling in 2013 uit te breiden naar Zwijndrecht. “We denken daarbij vooralsnog aan het Maaspad maar een deel zou ook in het Noordpark kunnen staan”, aldus den Hartog. “Vooralsnog zijn we nog op zoek naar financiering voor het Zwijndrechtse deel van dit project”.De 4 frames zijn gemaakt van metaal. Ieder frame heeft een hoogte van ca. 2 meter. De lijsten variëren in afmetingen van 70 x 47 tot ruim 200 x 60. Ze zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Henk van Bennekum en zijn tot stand gekomen in samenwerking met Ton Lommers, eigenaar van Segno d’Arte; beiden zijn bestuurslid van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers.Wie meer wil weten over de Stichting Beeldenpark Drechtoevers of over de Stichting Vrienden kan terecht op de website www.beeldenparkdrechtoevers.nl. De Stichting is ook te volgen via twitter: @beeldenpark